7226 SAYILI KANUN GEÇİCİ MADDE 1’İN ÇEK İBRAZ_x000D_ SÜRELERİNE ETKİSİ - SARIKAYA, MERVE; SARIKAYA, SİNAN (My University, 2021)
İki yüzden fazla ülkede milyonlarca vaka ve can kaybına neden olan koronavirüs_x000D_ (COVID-19) pandemisinin, 11.3.2020 tarihi ile ülkemizde de görülmesinin akabinde_x000D_ salgını kontrol altına almak amacıyla hayatın pek çok alanında olduğu gibi yargı_x000D_ alanında da yeni düzenlemeler süratle hayata geçirilmiştir. Bu doğrultuda 25.3.2020_x000D_ tarihinde kabul edilen 7226 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair_x000D_ Kanun” Geçici Madde 1, yargı alanında hak kayıplarının önlenmesi için bir hakkın_x000D_ doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm sürelerin 30.4.2020 tarihine_x000D_ kadar duracağını hükme bağlamaktadır. Bu çalışmada 7226 sayılı Kanun’la_x000D_ getirilen sürelerin durmasına ilişkin düzenlemenin çekte ibraz sürelerine uygulanıp_x000D_ uygulanmayacağı ile koronavirüs pandemisinin TTK 811 dolayısıyla mücbir sebep_x000D_ teşkil edip etmeyeceği hususları değerlendirilecektir.

After the fi rst case of coronavirus pandemic aff ecting over 200 countries and_x000D_ causes millions of cases and deaths all over the World, has been detected in Turkey in_x000D_ 11 March 2020, plenty of judiciary implementations carried out immediately in order_x000D_ to control the epidemic. In this manner, provisional Article 1 of Code No 7226 that_x000D_ aims to prevent forfeiture, stipulates that all periods regarding originate, exercise_x000D_ or expiration of a right shall suspend until the date of 30 April 2020. In this study,_x000D_ If Code No 7226 can be applied to submission periods of cheque and coronavirus_x000D_ pandemic has a characteristics of a force majeure, according to Art. 811 of Turkish_x000D_ Commercial Code will be examined.
THE EFFECT OF PROVISIONAL ARTICLE 1 OF THE CODE NO 7226 ON THE CHECK SUBMISSION PERIODS