Fraktal market hipotezi : kripto para uygulaması - Güler, Burak (My University, 2019)
Teknolojinin gelişmesi ve inovasyonun artması sonucu insan hayatını kolaylaştıran birçok gelişme yaşanmaktadır. Bu gelişmeler ticaret hayatında mal ve hizmet alım satımlarında zaman içerisinde çok çeşitli ödeme araçların kullanılmasına olanak sağlamıştır. İnsanlık tarihinin ilk aşamalarında takas yöntemi yaygın olarak kullanılırken zaman içerisinde bu ödeme aracı yerini ülkelerin resmi kurum ve kuruluşları tarafından basılan madeni para ve banknotlara bırakmıştır. İlerleyen teknoloji alternatif ödeme araçlarını yaratmış ve bugün geldiğimiz noktada ise kripto paralar hayatımızda ki yerini almaya başlamıştır.Gün geçtikçe kripto paralara artan ilginin temelinde ise sahip olunan blok zincir teknolojisi yatmaktadır. Blok zincir teknoloji ödeme sistemlerinin yanında sağlık, eğitim, bankacılık, oyun gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Sahip olunan bu teknoloji kripto paralara olan ilgiyi günden güne artırmaktadır.Bu tezde, kripto para piyasasının işlem hacmi en yüksek para birimleri olan Bitcoin ve Ethereum analiz edilmiştir. Analizler, kripto para piyasasının işlem hacmi en yüksek para birimleri olan Bitcoin ve Ethereum değişkenleri ile yapılmıştır. Çalışmada 01.01.2018-30.06.2019 dönemi için A.B.D. doları cinsinden Bitcoin (BTC) ve A.B.D. doları cinsinden Ethereum (ETH) verilerinin günlük kapanış değerleri kullanılmıştır. Önce piyasaların Fraktal Piyasa Hipotezine uygunluğu sınanmış, daha sonra öngörü için en başarılı modelin oluşturulması amaçlanmıştır. Oynaklık modelleri, farklı mimari yapıdaki YSA’lar ve hibrit modeller ile dönem içi öngörüler yapılarak en başarılı model belirlenmiştir.Çalışmalar sonucunda kripto para piyasasının kendine benzerlik özelliği sebebi ile uzun hafıza özelliği gösterdiği ve bu piyasaların öngörüsü yapılırken doğrusal olmayan hibrit modellerin daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.İÇİNDEKİLERÖZETiABSTRACTiiKISALTMALAR LİSTESİvŞEKİLLER LİSTESİviiiTABLOLAR LİSTESİxGİRİŞ11. KRİPTO PARA VE BLOCKCHAİN41.1. Kripto Para41.2. Blockchain (Blok Zinciri Alt Yapısı)101.3. Kripto Paranın Avantaj ve Dezavantajları181.4. Yasal Düzenlemeler192. BİTCOİN VE DİĞER KRİPTO PARALAR202.1. Bitcoin202.2. Ethereum242.3. Ripple312.4. Litecoin373. LİTERATÜR TARAMASI384. EKONOMETRİK TEKNİKLER454.1. Uzun Hafıza454.2. Yapay Sinir Ağları595. ETKİN PİYASA HİPOTEZİ685.1. Zayıf Yapıda Etkinlik (Weak-Form Efficiency)715.2. Yarı Güçlü Yapıda Etkinlik (Semi Strong Form Efficiency)725.3. Güçlü Yapıda Etkinlik (Strong Form Efficiency)746. FRAKTAL MARKET HİPOTEZİ746.1. Kaos ve Finans776.2. Fraktallar797. UYGULAMA837.1. Veri Seti857.2. Bulgular898. SONUÇ VE DEĞERLENDİRME1039. KAYNAKÇA105

The development of technology and the increase of innovation, there are many developments that make human life easier. These developments enabled the use of a wide variety of payment tools in trading life for the purchase and sale of goods and services over time. In the early stages of human history, the clearing method was widely used, and over time this means of payment was replaced by coins and banknotes issued by the official institutions and institutions of the countries. Advanced technology has created alternative means of payment, and at the point where we are today, cryptocurrencies are beginning to take their place in our lives.The growing interest in Cryptocurrencies is based on blockchain technology. In addition to Blockchain technology, payment systems are used in many areas such as health, education, banking and gaming. This technology increases interest in cryptocurrencies from day to day.In this thesis, Bitcoin and Ethereum, the highest currencies in the transaction volume of the cryptocurrency market, were analyzed. The analyses were conducted with Bitcoin and Ethereum variables, the highest currencies in the transaction volume of the cryptocurrency market. A. for the period 01.01.2018-30.06.2019 in analysisb.D. dollar-denominated Bitcoin (BTC) and a. B. D. daily closing values of Ethereum (ETH) data in dollars were used. First the markets were tested in accordance with the Fractal Sunday hypothesis, then the most successful model for foresight was intended to be created. Volatility models, ysas and hybrid models of different architectural structures were realized and the most successful model was determined.As a result, it was concluded that the cryptocurrency market had long memory characteristics due to its similarity, and that non-linear hybrid models were more successful when predicting these markets.
Keywords: Artificial Neural Networks; Bitcoin; Bitcoin Cryptocurrency; Econometrics; Ekonometri; Fractal Market Hypothesis; Fraktal Market Hipotezi; Hibrit Model; Hybrid Model; Kripto para; Yapay Sinir Ağları