Gender cissues in leadership style of principals - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Özet: Okul Müdürlerin liderlik tarzının öğretmenler tarafından nasıl algılandığı ve cinsiyetin bu algılamada rol oynayıp oynamadığı literatürde bugüne kadar çok az incelenmiş konulardan biridir. Bu çalışmada okul müdürlerinin liderlik tarzını ölçmek için Çok Faktörlü Liderlik ölçeği kullanılmıştır. Araştırmamızda kadın ve erkek müdürlerin liderlik davranışları arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Yönetici ve öğretmenlerin cinsiyetleri arasındaki etkileşimin, müdürlerin yöneticilik tarzının algılanmasına olan etkisi de ayrıca araştırılmıştır. Bulgular kadın müdürlerin erkek müdürlere göre daha fazla dönüştürücü liderlik tarzı benimsediğini ve öğretmenlere karşı daha ödüllendirici (aktif-yapıçı) davrandıklarını göstermektedir. Erkek müdürler ise, kadın müdürlere göre iş gördürücü liderlik tarzının pasif-sakınan/istisnalarla yönetim boyutunu daha fazla göstermektedir. Araştırmamızın sonucu Türkiye'deki kadın müdürler açısından anlamlıdır.

Abstract: The question of how issues of gender affect the way school principals' leadership style is perceived by teachers has attracted little attention. In order to measure the leadership style of school principals we used the Multi-Factor Leadership Questionnaire (MLQ). This paper aims to determine if there exist gender differences in the leadership behavior of school principals. This paper also investigates how the interaction between principal and teacher gender affects teachers' evaluations of the principal's leadership. Findings revealed that female principals were more transformational than male principals were and engaged in more of the contingent reward behaviors (active-constructive leaders). Male principals were more likely to manifest the other aspects of transactional leadership (passive-avoidant leadership and management by exception-passive). The implications of these findings are encouraging for female school leadership in Turkey.
Okul müdürlerinin liderlik tarzlarında cinsiyetin etkisi