Yedi günlük fiziksel aktivite hatırlama anketi Türk popülasyonunda geçerlik ve güvenirliği - Kartal, Gökçe (My University, 2022)
Yedi Günlük Fiziksel Aktivite Hatırlama Anketi Türk Popülasyonunda Geçerlik ve Güvenirliği Öğrenci Adı: Gökçe KARTAL Danışman Adı: Dr.Öğr.Üyesi Semra OĞUZ Amaç: Çalışmamızın amacı Türk popülasyonunda Yedi Günlük Fiziksel Aktivite Anketi’nin geçerlik ve güvenirliğini yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sağlıklı yetişkin 97 kişi (60 kadın, 37 erkek) dahil edildi. Yedi Günlük Fiziksel Aktivite Anketi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi uygulandı ve pedometre katılımcının adım uzunluğu, boy ve kilo verilerine göre ayarlandı. Katılımcıdan pedometreyi bir hafta boyunca kullanması istendi. Bir haftanın sonunda anketler tekrar uygulandı. Bulgular: Anketin güvenirliği test tekrar test analizi yapılarak bulunmuştur. Bir hafta ile yapılan anketler değerlendirildiğinde ICC değeri tüm katılımcılar için 0.836 olarak tespit edilmiştir. Bu sonuca göre anketin her iki uygulaması arasında yüksek kuvvette ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Geçerlik değerlendirilirken pedometre verileri ile Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kullanılmıştır. Pedometre ortalama adım sayısı ile Yedi Günlük Fiziksel Aktivite Hatırlama Anketi arasında pozitif yönde orta şiddette bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (rs: 0.527, p<0.001). Yedi Günlük Fiziksel Aktivite Hatırlama Anketi ile UFAA Kısa Form arasında orta şiddette anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (rs:0.591, p<0.001). Sonuç: İstatiksel analizler sonucunda Yedi Günlük Fiziksel Aktivite Hatırma Anketi’nin geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu bulunmuştur. Türk popülasyoununda fiziksel aktivite değerlendirme aracı olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.

The Validity And Reliability Of The Seven-Day Physical Activity Recall Questionnaire In Turkish Population Student Name: Gökçe KARTAL Name of Supervisor: Dr.Öğr.Üyesi Semra OĞUZ Objective: The aim of our study is to establish the validity and reliability of the Seven-Day Physical Activity Questionnaire in the Turkish population. Material and Methods: A total of 97 healthy adults (60 females, 37 males) were included in the study. The Seven-Day Physical Activity Questionnaire, the International Physical Activity Questionnaire were administered, and the pedometer was adjusted according to the participant's stride length, height, and weight data. The participant was asked to use the pedometer for one week. At the end of one week, the questionnaires were administered again. Results: The reliability of the questionnaire was found by test-retest analysis. When the one-week surveys were evaluated, the ICC value was determined as 0.836 for all participants. According to this result, it was seen that there was a strong and significant relationship between the two applications of the questionnaire. While evaluating the validity, pedometer data and International Physical Activity Questionnaire (UFAA) were used. A moderately positive correlation was found between the pedometer mean number of steps and the Seven-Day Physical Activity Recall Questionnaire (rs: 0.527, p<0.001). A moderately significant correlation was found between the Seven-Day Physical Activity Recall Questionnaire and the UFAA Short Form (rs:0.591, p<0.001). Conclusion: As a result of statistical analysis, it was found that the Seven-Day Physical Activity Recall Questionnaire is a valid and reliable assessment tool. It has been determined that it can be used as a physical activity assessment tool in the Turkish population
Keywords: Fizik tedavi; Health; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık