Anne sütünün nadir renkleri: Rusty pipe sendromu - BARIŞ, HATİCE EZGİ; US, MAHMUT CANER; BORAN, PERRAN (My University, 2023)
Giriş: Bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Ancak laktasyon döneminde yaşanan bazı sorunlar, emzirmeye engel olabilir. Nadir bildirilen Rusty pipe sendromu, annelerde bilateral kanlı meme başı akıntısına neden olabilen iyi huylu bir durum olmakla birlikte bilgi eksikliği nedeniyle yenidoğanların kolostrumu almalarına engel olabilir. Materyal ve Metot: Bu vaka serisi ile kanlı anne sütü olan iki anne sunulacak ve rusty pipe sendromu yönetiminden bahsedilecektir. Bulgular: Olgu1: 43 yaşında G1P1A0Ö0Y1 anneden, 36+4 haftalık normal spontan doğum ile 2790 gr (50-75 p) kız bebek sorunsuzca doğdu. Herhangi bir meme hastalığı olmayan ve bilinen ilaç kullanımı olmayan annenin, laktasyonun 1. gününde emzirme sırasında, sütünde kan içeriği olduğu fark edildi. Ateşi olmayan, memede ağrı tariflemeyen annenin, meme muayenesinde memede çatlak, hassasiyet, kızarıklık, ısı artışı izlenmedi. Ele gelen kitle ve sertlik yoktu. Bebeğin fizik muayenesi normaldi. Anneye bilgi verilerek anne sütüyle beslenmeye devam edildi. Laktasyonun 3. Gününden itibaren sütün renginde kademeli olarak açılma görüldü (Resim-1). Olgu2: 31 yaşında G1P1A0Ö0Y1 anneden 40+4 hafta, makrozomik ölçümler nedeniyle sezaryen doğum ile 3660 gr (50-75 p) kız bebek sorunsuzca doğdu. Bebek postnatal ilk 1 saat içinde anne sütü ile beslenmeye başladı. Annesinin süt renginin paslı bir renkte geldiğini ifade etmesi üzerine, anne sütü incelendiğinde bilateral kanlı süt geldiği görüldü. Meme muayenesinde çatlak, hiperemi, hassasiyet, ısı artışı, ele gelen sertlik saptanmadı. Anne bilgilendirilerek emzirmenin devamı önerildi. Bebek, anne sütü ile beslenmeyi tolere etti ve postnatal takiplerinde 3. günden itibaren sütün renginde kademeli olarak açılma görüldü. Bebek ve annesi relaktasyon polikliniğinde takibe alındı. Takiplerinde anne sütü rengindeki değişimin kaybolduğu ve tekrarlamadığı görüldü.Sonuç: Anne sütünde gözlenebilecek renk değişikliklerinin bilinmesi, emzirmenin engellenmesine yol açabilecek yanlış uygulamaların önüne geçilmesini sağlayabilir. Bu vaka serisinde nadir görülen iki rusty pipe sendromlu anneden bahsedilerek dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Mastit, çatlak meme başı ve travma kaynaklı kanlı meme başı akıntısına sıklıkla ağrı eşlik etmektedir. Duktal papillom kaynaklı kanamalar ise genellikle unilateral olarak izlenmektedir. Rusty pipe sendromu da laktasyon döneminin ilk haftasının başında sıklıkla bilateral kanlı meme başı akıntısı olan hastalar için tanımlanmış ağrısız bir durumdur. Bu durum kolostrum ve az miktarda olan kanın karışması nedeniyle oluşmaktadır. Bu renk değişimi ve kanama laktasyonun ilk günlerinde ortaya çıkar ve genellikle 3-7 gün sonrasında düzelir. Emzirme için herhangi bir kontraendikasyon oluşturmaz ve anne sütünün devamlılığının sağlanması, bebeğin kolostrumdan faydalanabilmesi için emzirmeye ara verilmemelidir.
Keywords: Kanlı Anne Sütü; Emzirme; Rusty Pipe Sendromu