Sıfır atık ile asamblaj yapımının öğrenci günlüklerine yansımaları - YALÇIN, ŞEHNAZ (My University, 2022)
Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan tüketim her geçen gün daha da artmakta ve farklı birimlerce ele alınmaktadır. Çalışma sıfır atık kapsamında sanatsal bir değer elde edilmek üzere hazırlanmış ayrıca doğaya ve sanata katkı sağlamak için planlanmıştır. Buradan yola çıkarak bu çalışmanın önceliği doğada (çevrede) atıkların kullanılır olmasını sorgulatmak ve atıkların geri dönüşümünü sanatsal bir ifade ile ortaya koymaktadır. Araştırma Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü 3. sınıf Deneysel Atölye dersinde 13 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseniyle 8 haftalık bir program üzerinden yürütülmüştür. Eylem planında veri toplama araçları olarak öğrenci günlüğü ve haftalık ders değerlendirme formu olarak belirlenmiştir. Araştırma raporlaması devam etmesine rağmen şu ana kadar elde edilen bulgulara göre çalışma grubunun büyük çoğunluğu yapılan uygulama vasıtasıyla atık üzerine bir farkındalığı oluşmuş ve bu atıklarla sanatsal bir ürün ortaya koyabileceğinin bilincine varmıştır

Consumption, which is one of the biggest problems of today, is increasing day by day and is handled by different units. The study has been prepared to obtain an artistic value within the scope of zero waste and is also planned to contribute to nature and art. From this point of view, the priority of this study is to question the use of wastes in nature (environment) and to reveal the recycling of wastes with an artistic expression. The research was carried out with 13 students in the 3rd grade Experimental Workshop course of the Safranbolu Fethi Toker Fine Arts Faculty Painting Department at Karabuk University in the Western Black Sea region. The research was carried out over an 8-week program with the action research design, one of the qualitative research methods. In the action plan, student diary and weekly course evaluation form were determined as data collection tools. Although the research reporting continues, according to the findings obtained so far, the majority of the working group has developed an awareness of waste through the practice and realized that they can create an artistic product with these wastes.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Sanat Eğitimi; Güzel Sanatlar Eğitimi; Social Sciences and Humanities; Education; Education in Art; Education in Fine Arts; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Sıfır Atık; Tüketim; Geri Dönüşüm; Üretim; Üç Boyut; Asamblaj; Zero Waste; Consumption; Recycling; Production; Three Dimensions; Assemblage