Milli mücadele’de türk kadını - Uyanıker, Ferhat (My University, 2007)
MİLLÎ MÜCADELE’DE TÜRK KADINI Türk tarihinde kadın, devlet hayatında ve toplumsal yasamda aktif rol oynayan, Türk milletinin bagımsızlıgının korunması yolunda vazgeçilmez temel bir unsurdur. Bu çalısmada; tarihte kahramanlıgıyla ün salmıs Türk kadınının, Millî Mücadele yıllarında ülkesini isgallerden korumak için giristigi çesitli faaliyetler ve ülkesi için yaptıgı fedakârlıklar konu edilmistir. Tezin giris kısmında Türk kadınının tarihi seyir içinde devlet hayatı ve toplumsal yasamdaki konumu, II. Mesrutiyet dönemine kadar anlatılmıstır. Bu dönemden sonraki Türk kadınının faaliyetleri, iki bölüm altında toplanmıstır. cadele Öncesi Türk Kadını” baslıgı adı altında ele alınmıs olup bu bölümde II. Mesrutiyet’ten Birinci Dünya Savası sonuna yani Millî Mücadele’nin baslangıç evresine kadar Türk kadınının ülkesi için yaptıgı çalısmalar anlatılmıstır. İkinci bölüm, “Millî Mücadele’de Türk Kadını” baslıgıyla yer almaktadır. Burada Millî Mücadele’de cephe gerisinde çalısan Türk kadınlarının mitinglerde, cemiyetlerde, yardım toplama faaliyetlerinde, cephane ve erzak tasınmasındaki çalısmaları anlatılmıstır. Ayrıca aynı bölümde, Millî Mücadele’de cephelerde faaliyet gösteren Türk kadınları hakkında ayrıntılı bilgi de yer almaktadır. Sonuç bölümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadını hakkındaki sözlerine yer verilmistir.

TURKISH WOMAN IN NATIONAL FIGHT Woman in Turkish history is the basic element playing a leading role on the state and social life and the protection of Turkish Nation’s independence. In this work; Turkish woman who has become famous for her bravery in the history, the struggles to protect her country in the years of independence war and her sacrifice were discussed. At the beginning of the thesis Turkish woman’s position in the state and social life till the second Constitutional Monarchy through the period was expained. The first part was named as “Turkish Women before The National Fight”. In this part, the struggles of Turkish women for their country in the independence war from Second constitutional monarchy to the end of the World War I- the beginning of National War- were explained. The second part is named as “Turkish woman in National Fight”. Here, Turkish Women’s efforts behind the front-lines, in the meetings, societies, activities of collecting money and aiding , carrying ammunition and food supplies were told. Besides, at the same part, There are detailed informations about women who had a great role on the front-lines. In the conclusion part, “Views of Atatürk about Turkish Woman” quotation from, the great leader Atatürk, about Turkish woman has been brought about.
Keywords: Kadın_Tarih; Kadın, Türk; Milli Mücadele_Kadınlar