Elektrik üretiminde biyomas enerjisi kullanımı ve ülke ekonomisine katkıları - Gürbüz, Recep (My University, 2003)
Dünya nüfusundaki artışa paralel olarak artan enerji tüketimi , mevcut enerji kaynaklarının hızla tükenmesine ve yanma sonucu oluşan kirleticilerinin çevre üzerindeki etkisinin giderek önemli seviyelere ulaşmasına neden olmaktadır.Türkiye de elektrik talebi genel enerji talebinden daha hızlı artmaktadır. Bu durum ekonomik krizlere, enerji tasarrufu gayretlerine ve çevreyi temiz tutma duyarlılığına rağmen geçerliliğini korumaktadır. Biyomas enerji sistemleri çevreye olan katkıları ve ekonomik olarak ülkeye büyük bir gelir kaynağı sağlamakta olmaları nedeniyle dünyada giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada öncelikle genel olarak biyomas sistemleri ele alınmış, ülkemizde kullanılabilecek olan biyomas sistemlerinin elektrik enerjisi üretimi bakımından değerlendirilmesi yapılmıştır. Enterkonnekte sisteme bağlı iletim hatlarıyla bu merkezlerin bulunacağı yerler arasındaki bağıntı ve neticesinde Türkiyenin doğusunda olan bölgelerimize olan enerji akışının azaltılıp enerji iletiminden dolayı oluşan kayıpların azalacağı görülmüştür. Kurulu olan biyomas sistemlerinin verimini engelleyen faktörler ve verimin iyileştirilmesi için yapılması gerekenler belirlenmiş ve bunların sonuçları gösterilmiştir. Ülkemiz için bu kaynakların ne ölçüde bulunduğu kaynak miktarlarının ve enerji miktarları hesaplanmıştır. Bu sistemlerin kurulması sayesinde ülkemiz ekonomisine olan katkıları ortaya konmuştur. Bu çalışmada, veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Materyaller, süreli yayınlar, bildiriler, kitaplar, özel ve kamu kurumları ile araştırma merkezlerinin hazırladığı raporlardır. Elde edilen veriler uzun vadede kaynakların optimal kullanılması bakımından incelenip elektrik üretimi-iletimi ve ekonomi bakımından bir çözüm aranmıştır. Ekim 2003 Recep GÜRBÜZ Increasing energy consumption paralelling to the increase at world populatıon causes a rapid consumption of energy existing resources and a situation in which burned out polluting gasses reach gradually considerable levels on environment. Electricpower demand in turkey increases much faster than general electricpower demand. This situation recerves its ralidity despite the economical crises, the efforts of energy conservation. Biomass energy systems have been spreading around the world depending on their contributions to the environment and being an economical resource for the country. In this study, firstly, biomass systems are taken into consideration in general, then, biomass systems which can be usad in our country are evaluated according to the production of electricpower. The relation between the transmission lines connected to ınterconnected system and the places in which these centrals can be found signifies that the energy flow to the eastern repions of Turkey will be stopped. The factors preventing the productivity of biomass systems and the neccessaries for improving the productivity will be determined and the consequences of these will be seen. To what extent these resources exist in our country and the number of resource and energy will be determined. With the help of foundation of these systems, their contribution to our country economy is given. In this study, data collecting techniques are usad. Materials are periodicals, books, reports prepared by private and public institutions and research affices. Data collected are examined according to the optimal usage of resources in long period and a solution is searched for production and transmission of electricpower and economy. October 2003 Recep GÜRBÜZ
Keywords: Elektrik Üretimi_Ekonomi