Şekil hafızalı nitihf alaşımın talaşlı işlenebilme performansının incelenmesi - Kırmacıoğlu, Kadriye Ebru (My University, 2018)
ÖZETŞekil hafızalı alaşımlar (ŞHM), şekillerini değiştirebilme ve başlangıç şeklini stres ve sıcaklık gibi kontrol edilebilir parametrelerle hatırlayabilen benzersiz bir malzeme sınıfıdır. Şekil hafızalı alaşımlar arasında, NiTiHf yüksek sıcaklık alaşımı, çeşitli uygulamalar için yaygın olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, kesilmesi zor malzeme olmaları nedeniyle bu alaşımın işleme performansını iyileştirmek için özel dikkat gösterilmelidir. Bu çalışma, çeşitli kesme hızlarının, kesme derinliğinin ve ilerlemenin NiTiHf' nin kesme sıvısı koşulu altında son yüzey işleme performansı üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Kesme işlemi sonunda kesme kuvvetleri, takım aşınması, yüzey pürüzlülüğü ve boyutsal doğruluğu çıktıları incelenmiştir. Deneysel veriler, aşınma ve yapışmanın baskın aşınma mekanizmaları olduğunu, kısa bir işleme zamanında aşırı aşınmanın ortaya çıkmasına neden olduğunu göstermektedir. Kesme hızındaki artış, kesme kuvvetinin azalmasına neden oldu, ancak daha hızlı takım aşınması göstermiş ve artan kesme derinliği, takım aşınması gelişiminde önemli ölçüde artışa neden olmuştur. Yüzey pürüzlülüğü için etkili parametre ise ilerleme olmuştur.SMA, Talaşlı imalat performansı

ABSTRACTShape memory alloys (SMA) are unique class of materials with the ability of changing their shape and remembering the irinitial shape with the controllable parameter such as stress and temperature. Among the shape memory alloys, nitihf high temperature alloy has potantial to be widely used for various applications. However, special attention needs to be given to improve machining performance of this alloy as it is difficult-to-cut material. The present work focuses on the effects of various cutting speeds, depth of cut sand feed rate on finish machining performance of NiTiHf under flood cooling condition. At the end of the machining process, cutting forces, tool wear, surface roughness and dimensional deviation out put were investigated. Experimental data demonstrates that abrasion and adhesion were the predominant wear mechanisms leads to occur the extreme wear in a short machining time. Increase in the cutting speed resulted in decreasing cutting force but showed faster tool wear, and increasing depth of cut resulted in significantly increase in tool wear development. Feed rate has been an effective parameter for surface roughness.SMA, Machining performance
Keywords: Biçim hafızalı alaşımlar; Coating processes; Kaplama işlemleri; Machining performance; Makine mühendisliği; NiTiHf; Shape memory alloys; SMA; Talaşlı imalat performansı NiTiHf