Krom-Nikel (Cr/ Ni) filament takviyeli çekirdek ipliklerden üretilmiş tekstil yüzeylerinin ısıtma amaçlı kullanılması - Torsun, Mahir (My University, 2009)
KROM-NİKEL(Cr/ Ni) FİLAMENT TAKVİYELİ ÇEKİRDEK İPLİKLERDEN ÜRETİLMİŞ TEKSTİL YÜZEYLERİNİN ISITMA AMAÇLI KULLANILMASI Tekstil endüstrisi yakın zamana kadar artık klasik denilebilecek üretim tarzlarını kullanmaktaydı. Ancak insan gereksinimleri ve teknolojik ihtiyaçlar çok farklılık göstermesi nedeniyle tekstil endüstrisi farklı alanlara yönelmiş bulunmaktadır. Bu alanlara örnek olarak teknik tekstiller jeotekstiller, tıbbi tekstiller, taşıma tekstilleri ve inşaat tekstilleri verilebilir. Bu alandaki çalışmalar uzun zamandan beri devam etmektedir. 2000’li yıllardan itibaren fonksiyonel tekstil ürünleri üzerine çalışmalar başlamıştır. Bu çalışmalarda esas nokta, elde edilen ürünün birden fazla ihtiyaca cevap verebilmesidir. Bunlara örnek olarak; kir tutmaz kumaşlar, mikrop barındırmayan kumaşlar, farklı ısı seviyelerinde renk değiştiren kumaşlar, su geçirmez-hava geçirir kumaşlar, güç tutuşur kumaşlar ve son olarak da üzerinde yeni çalışılmaya başlanılan metal lif takviyeli kumaşlar verilebilir. Yapılan bu çalışmada, 020 mm ve 0.25 mm çaplarındaki krom nikel teller etrafına Pamuk, Polyester ve Yün lifleri kullanılarak 6 farklı iplik üretilerek, üretilen bu ipliklere fiziksel testler ve elektriksel testler uygulanmıştır. Yapılan elektriksel testler sonucunda, elde edilen grafikler ve tabloların değerlendirmesi ile Polyester Krom nikel filament takviyeli çekirdek iplikle dokuma işleminin yapılmasına karar verilmiştir. Polyester Krom nikel filament takviyeli çekirdek ipliklerle dokuma işlemi 3 farklı atkı sıklığı ile 6 farklı kumaş dokunmuş, dokunan bu kumaşlar 1m3 lük hacme sahip ısıtma odasını farklı gerilimlerle 20 ºC dan 35 ºC a çıkarmak için, harcanan enerjiye bakılmıştır. Ayrıca sıcaklık dereceleri zaman bağlı olarak tablo ve grafikler haline getirilmiştir. Sonuç ve değerlendirme kısmında ise elde edilen grafik ve tablolar yorumlanarak tartışılmıştır. ABSCRACT THE USAGE OF THE SURFACES PRODUCED BY USING CHROME-NICKEL (Cr/ Ni) REINFORCED CORE FIBER IN HEATING The industry of textile has been using styles that can be so-called as classic until recently. However because of the fact that the necessities of man and technological have changed, the industry of textile has altered its way to new horizons. To exemplify these horizons these can be cited: technical textile, geo-textile, medical textile, transportation textile and construction textile. The research in these fields has been in process for many years. Since 2000, the studies on functional textile products have been going on. The main aim in these studies is that the product is to meet a host of needs. To exemplify: dirt proof fabrics, germ free fabrics, iridescent fabrics, water proof but air porous fabrics and lastly the fabrics that are strengthened by metal fiber on which studies have been just started can be mentioned. In this study, by using cotton, polyester and wool in wrapping around chrome-nickel fibers which are 0.20 mm and 0.25 mm 6 different fibers have been created and these fibers were subjected to physical and electrical tests. In the result of the electrical tests, in the lights of the graphs and tables, polyester chrome-nickel filament reinforced core fibers are decided to be used in the weaving process. Polyester chrome-nickel filament reinforced core fibers have been weaved in three different density level, 6 different fabrics have been weaved. Then the energy consumed in heating a test room sized 1 m3 from 20 C to 35 C in different voltages have been observed for the six different fabrics. Besides, the degrees of heat changing through the procedure have been shown in graphs and tables. In the conclusion and evaluation parts, the graphs and tables were explained and discussed.
Keywords: İplikler; Tekstil Eğitimi