Üst düzey Türk paletli yüzme ile yüzme sporcularının fiziki ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması - Alemdar, Özgür (My University, 2007)
Araştırmamızda yüzme ve paletli yüzme branşında elit düzeyde yarışmakta olan sporcuların fiziki ve fizyolojik parametreleri arasındaki farklılık ve benzerliklerin karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmaya 8 elit erkek yüzücü ve 8 elit erkek paletli yüzücü katılmış ve sporcuların uzunluk, ağırlık, deri kıvrım kalınlığı, çap, çevre, aerobik performans, anaerobik performans, solunum parametreleri ve esneklik ölçümleri yapılmıştır.Gruplar arası boy, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği, ayak uzunluğu, göğüs çevresi (inspirasyon), göğüs çevresi (ekspirasyon), kalf çevresi, ayakbileği çevresi, ayak bileği çapı, diz çapı, yüzde yağ, zorlu vital kapasite (FVC), %zorlu vital kapasite (%FVC), inspirasyon kapasitesi (IC), maksimum anaerobik güç, minimum anaerobik güç, ortalama güç, toplam anaerobik iş, otur uzan, omuz esnekliği, dinlenik nabız, dinlenik sistolik tansiyon, dinlenik diastolik tansiyon, maksimum nabız, maksimum sistolik tansiyon,maksimum diastolik tansiyon, 3 dakika toparlanma nabzı, test zamanı, Max Vo2, anaerobik eşik nabzı, anaerobik eşik Vo2 parametrelerinde p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Guruplar arası kilo, uyluk çevresi, diz çevresi, biseps çevresi, yağ ağırlığı, yağsız ağırlık, vital kapasite (VC), %vital kapasite (%VC) parametrelerinde p<0,05 anlamlı farklılıklar tespit edilirken omuz çevresi parametresinde p<0,01 düzeyinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak yüzme ve paletli yüzme sporu ile uğraşan elit sporcuların fiziki ve fizyolojik parametreleri arasında belirgin farklılıklara rastlanmazken bazı çevre ölçümleri, vücut yağ oranları ve solunum parametrelerinde anlamlı derecede farklılıklar tespit edilmiştir. İstatistiki analizler SPSS adlı paket programda, gruplar arası farklılıkları belirleyebilmek için Mann Whitney-U testi uygulanmıştır. 2.

Comparison of Elite Turkish Swimmers and Finswimmers Physical and Physiological Parameters In this research, we studied athletes who have reached elite performing stage in swimming and finswimming. Our aim was to compare the differences and similarities on physical and physiological parameters of this two different branches. We have compared with 8 elite men swimmers and 8 elite men finswimmers. All swimmers were tested for length, body mass, skinfold thickness, diameter, circumference, aerobic performance, anaerobic performance, respiratory parameters and flexibility.There were no significant differences on the test in height, stroke length, sitting height, feet length, chest circumference (inspiration), chest circumference (expiration), calf circumference, ankle circumference, ankle diameter and knee diameter.Within for; weight, quadriceps circumference, knee circumference, biceps circumference, fat mass, lean body mass, vital capacity (VC), % vital capacity (%VC) parameters significant differences at p< 0,05 level , for shoulder circumference at p< 0,01 level differences. As a result there were no significant differences between swimmers and finswimmers for most physical and physiological parameters however in circumferences, body fat mass, respiratory parameters there were significant differences.
Keywords: Paletli Yüzme; Yüzme