Fototerapi uygulaması alan yenidoğanların konfor davranışlarının incelenmesi - Bölükbaşı, Nazmiye Neda (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırma, fototerapi uygulamasının hastanede yatan yenidoğanın konfor davranışıüzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı olan araştırma, Mart 2018-Mayıs 2019 yılında Nevşehir DevletHastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatan ve fototerapi tedavisi alan 190 yenidoğan ileyapılmıştır. Veri toplama aracı olarak; “Yenidoğan Tanılama Formu” ve “Yenidoğan Konfor DavranışÖlçeği (YKDÖ)” kullanılmıştır. Niteliksel verileri değerlendirmek için içerik analizi yapılmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan yenidoğanların postnatal yaş ortalaması 4,96±3,06 gündür.Yenidoğanların %56,8’i erkektir. Yenidoğanların %97,4’ü anne sütü ve formül süt ile beslenmektedir.Yenidoğanların %92,6’sının küvözde fototerapi aldığı belirlenmiştir. YKDÖ toplam puan medyandeğeri ise 10 (6-24) olarak bulunmuştur. Yenidoğan bebeklerin %70’inin konforlu olduğubelirlenmiştir. Erkek yenidoğanların, 42 ve üstü gestasyon haftası olanların, sezeryanla doğanların, annesütü ve formül süt ile beslenenlerin, emmede azalma olmayanların ve tartı kaybı olanların daha konforlugöründükleri tespit edilmiştir. Yenidoğanların kalp tepe atımı, barsak sesi, SpO2 değeri, kilo ve tartıkaybı yüzdesi ile YKDÖ toplam puan arasında negatif yönde, bilirubin düzeyi, solunum sayısı, postnatalyaş ve boy ile pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Yenidoğanların solunum sayısı ve YKDÖ toplampuan arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0.05).Sonuç ve Öneriler: Araştırmada yenidoğanların çoğununluğun konforlu olduğu saptanmıştır. Ancakaraştırmanın bağımsız değişkenlerinin konfor ile karşılaştırıldığı durumlarda, hiperbilirubinemininfizyolojik belirtileri ile YKDÖ alt boyutlarının benzer olması sebebiyle, bilirubin düzeyi artanyenidoğanlarda laterjiye bağlı olarak YKDÖ puanının azaldığı ve yenidoğanın konforlu göründüğüsaptanmıştır.

Aim: This research was examined the impact of phototherapy application on the comfort behavior ofnewborn at hospitalized.Methods: The descriptive study was conducted with 190 newborns who were hospitalized in theNeonatal Intensive Care Unit of Nevsehir State Hospital in March 2018-May 2019. “NewbornDiagnosis Form” and “Newborn Comfort Behavior Scale (NCBS)” were used for data collection.Content analysis was used to evaluate qualitative data.Results: The mean postanatal age of the newborns participating in the study was 4.96 ± 3.06. 56.8%of newborns were male. 97.4% of newborns are fed with breast milk and formula. It was determinedthat 92.6% of newborns received phototherapy in incubator. It was found that Newborn ComfortBehavior Scale total score median value 10(6-24). It was determined that 70% of newborn babies werecomfortable. It has been determined that male newborns, those with gestational week 42 and above,those born by cesarean section, fed with breast milk and formula, those without reduction in absorptionand those with weight loss are more comfortable. A positive correlation was found between the heartrate, bowel sound, SpO2 value, weight and wieght loss percentage of the newborns and the total scoreof NCBS, and a positive relationship with bilirubin level, respiratory rate, potnatal age and height. Asignificant relation was found between the respiratory rate of newborns and total score of CRC (p<0.05).Conclusions: In the study, it was found that most of the newborns were comfortable.However, in caseswhere the independent variables of the study were compared with comfort, because of the similaritybetween the physiological symptoms of hyperbilirubinemia and the subscales of the NCBS, it wasfound that the newborns who had increased bilirubin levels had decreased their NCBS scores due tolateriy and the newborn seemed comfortable. It is recommended to increase research on the subject.
Keywords: Comfort; Fototerapi; Hemşirelik; Hiperbilirubinemi; Hyperbilirubinemia; Konfor; Newborns; Nursing; Phototherapy; Yenidoğan