Sivil toplum kuruluşlarının eğitim sorumlulukları - PEK, ZUHAL (My University, 2023)
25 Eylül 2015 tarihinde Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından 2030 yılına kadar tüm Dünyadaki yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik, adaletsizlik gibi sorunları ortadan kaldırmak, ekonomik büyüme, enerji, sürdürülebilir tüketim ve üretim, sanayileşme ve iklim değişikliği ile ilgili olarak 17 ana hedef ve 169 alt hedefi içeren Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) belirlenmiştir. Ekonomik, sosyal ve çevresel temeller üzerine kurularak şekillendirilmiş bu hedefler, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yanında gelişmiş ülkelere de büyük sorumluluklar ve yükümlülükler getirmektedir. 17 ana hedef başlıkları şu şekildedir. Yoksulluğa son, Açlığa son, Sağlıklı bireyler, Nitelikli eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Temiz su ve Sıhhi Koşullar, Erişilebilir ve temiz enerji, İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme, Sanayi yenilikçilik ve altyapı, Eşitsizliklerin azaltılması, Sürdürülebilir Şehir ve yaşam alanları, Sorumlu tüketim ve üretim, İklim eylemi, Sudaki yaşam, Karasal Yaşam, Barış adalet ve güçlü kurumlar, Hedefler için ortaklıklar. Bu araştırmada yukarıda belirtilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden 4. Hedef olarak bilinen Nitelikli Eğitim başlığı altında ülkemizde STK’lar tarafından sürdürülen çalışmaların neler olduğu ile ilgili bir literatür taraması yapılmış ve Nitelikli eğitim olarak hangi başlıklar altında toplandığı ile ilgili tespitlerde bulunulmuştur. Buna ek olarak bir Nitelikli Eğitim olarak halen eğitimleri devam eden bir STK- Üniversite iş birliği olarak Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi- TODEV (Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı) iş birliği projesi örneği paylaşılmaktadır. Altı Nokta Körler Vakfı ve Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi iş birliği ile Kaliteli ve Erişilebilir Eğitim Konusunda devam eden bir diğer proje ise gönüllü öğrenciler ve topluma hizmet dersi öğrencilerinin, Kamu Personeli veya Üniversite Sınavına hazırlanan görme engelli kişilere Matematik, Türkçe ve Tarih dersi verdiği bir diğer projedir.https://www.researchgate.net/publication/367336723_Uluslararasi_VI_Sivil_Strateji_Sempozyumu_Bildiri_Kitabi_International_VI_Civil_Strategy_Symposium_Proceeding_Book#fullTextFileContent
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)