Block exemption regime for vertical agreements in EU competition law - Barutgan, Duran Taşkın (My University, 2003)
Üretim ve dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde bulunan teşebbüsler arasında malların veya hizmetlerin satım, alım veya yeniden satımını konu edinen anlaşmalar dikey anlaşmalar olarak tanımlanırlar. Bu tür anlaşmalarda yer alan rekabeti bozucu veya kısıtlayıcı bir takım hükümlere ise dikey kısıtlamalar adı verilmektedir. Dikey anlaşmalar genel olarak kabul edildiği üzere yatay uygulamalara nazaran rekabeti daha az bozucu niteliktedirler. Avrupa Birliği (AB) Komisyon'u, dikey kısıtlamaların pazar koşullarına bağlı olan yönlerini göz önüne almak suretiyle, Antlaşmanın 81(3) Maddesinin Dikey Anlaşma ve Uyumlu Eylem Kategorilerine Uygulanması Hakkındaki 2790/ 1999 sayı ve 22 Aralık 1999 tarihli Komisyon (AB) Tüzüğünü kabul ederek AB rekabet politikasının bu alanında önemli bir değişiklik yapmıştır. Bu sistemde kısaca sağlayıcının, münhasır sağlama yükümlülüğü söz konusuysa alıcının, ilgili pazardaki pazar payının %30'u aşıp aşmadığına bakılmakta, eğer aşmıyorsa söz konusu dikey anlaşma Avrupa Topluluğu Kurucu Anlaşması Madde 81(1)'i ihlal etmemekte ve otomatik olarak, herhangi bir bildirime gerek olmaksızın, grup muafiyetinden yararlanmaktadır. Bu çalışmanın konusu yukarıda anılan 2790/ 1999 sayılı Tüzüğün uygulama koşullarının incelenmesidir. Agreements entered into undertakings each of which operates, for the purposes of the agreement, at a different level of the production or distribution chain, and relating to the conditions under which the parties may purchase, sell or resell certain goods or services are defined as vertical agreements. Any provisions distorting or restricting competition contained in a vertical agreement are described as vertical restraints. As generally accepted vertical agreements are less distorting or restricting competition compared to other horizontal practices. By adopting Commission Regulation (EC) No 2790/ 1999 of 22 December 1999 on the Application of Article 81(3) of the Treaty to Categories of Vertical Agreements and Concerted Practices, European Commission significantly amended in this area of the competition policy and, by taking into consideration the positive sides of the vertical agreements depending on the market conditions, adopted a completely different implementation. In short, under the new system of granting block exemption the issue to be checked is whether market share held by the supplier, in the case of an exclusive supply obligation buyer's, exceeds 30% of the relevant market on which it sells the contract goods or provides contract services. The subject matter of this study is to examine the block exemption system for vertical agreements and concerted practices in EU in the light of the above mentioned Regulation No: 2790/ 1999.
Keywords: Avrupa Birliği; Genel yönetim; Üretim yönetimi