Yapı kooperatiflerinin kuruluşu, tasfiyesi, vergi yasaları açısından incelenmesi, muhasebeleştirilmesi ve uygulama örneği - Kökpınar, Kemal (My University, 2009)
Kooperatif ortaklarının, genel olarak ekonomik durumları kuvvetli olmayan kişilerden oluştuğu ve bir çok kooperatifin mali yetersizlik içerisinde olduğu bilinen bir gerçektir. Yapı kooperatifi en az 7 ortak tarafından kurulur. Kooperatifin kurulmasına izin verme yetkisi Sanayi ve Ticaret Bakanlığına aittir. Bakanlık gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, uygun görüldüğü takdirde izin verir. Yapı kooperatifi ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır. Tescilden önce kooperatif adına işlerini yapanlar, yaptıkları bu işlemden kişisel ve zincirleme sorumludur. Yapı kooperatifleri, eğer muafiyet şartlarını taşımıyorlarsa kurumlar vergisine tabidirler. Kurumlar Vergisi Kanunu’nda sayılan kurum ve kuruluşlar kurumlar vergisinden muaf tutulmuşlardır. Bu düzenlemeye paralel olarak, genelde aynı kurum ve kuruluşların mal ve hizmet teslimleri katma değer vergisinden de istisna tutulmuştur. Tasfiye dağılmayı izleyen bir safhadır. Yapı kooperatifleri ana sözleşme gereğince, genel kurul kararıyla, iflasın açılmasıyla, ilgili bakanlığın mahkemeden alacağı karar ile, diğer kooperatifle birleşmesi veya devralınması, üç yıl genel kurul toplantısının yapılmaması, amacına ulaşmanın imkansız olması gibi nedenlerle dağılması halinde tasfiye haline girer. Dağılmanın ticaret siciline tescil ettirildiği tarih, tasfiyenin başladığı tarih sayılır. Tasfiye haline giren kooperatifler bütün borçları ödedikten ve ortaklarına pay bedellerini geri verdikten sonra geri kalan malları ancak ana sözleşmede belirtilmişse, ortaklar arasında paylaştırır. Ana sözleşmede dağıtılmayla ilgili başka bir yöntem bulunmadıkça, dağıtılmaya konu olan mallar ortaklar arasında eşit olarak yapılır.

Cooperative partners in general economic conditions and a very strong non-cooperative is composed of people within the financial failure is a known fact. Building society can be established by at least 7 partners. Allow to establish the authority of the cooperative is owned by the Ministry of Industry and Commerce. After making the necessary ministry review, if deemed appropriate permits. Building society with a legal entity registered in the commercial register wins. Cooperative work done on behalf of those who registered before they perform this process is responsible for personal and chain. Construction cooperatives, if the exemption conditions are subject to corporate taxes do not move. Corporate Income Tax Law of the number of institutions and organizations are exempt from corporate taxes are. In parallel to this arrangement, the same institutions and organizations in general goods and services from the delivery of value added tax exemptions have been kept. Subsequent to the liquidation phase is dispersed. Construction co-operatives under the main contract, with the decision of the General Assembly, opening of bankruptcy, the ministry's court decisions and other co-operatives to merge with or be taken over three years of the general meeting not be done, goals to reach to be impossible due to reasons such as the disintegration into receivership Enters. The date of dissolution is registered in the commercial register, the date of the start of the liquidation will be counted. Enters into liquidation and its partners to co-operatives have paid all debts to pay back the cost of goods, but then the rest of the main contract is specified, is shared between the partners. Found another method for distributing main contract, unless the subject goods to be distributed evenly between the partners are.
Keywords: Kooperatifçilik; Muhasebe; Vergi Hukuku; Vergilendirme