Bir halkla ilişkiler yöntemi olarak marka imajı oluşturma çalışmaları teori ve örnek olay - Adıgözelov, Azer (My University, 2005)
BİR HALKLA İLİŞKİLER YÖNTEMİ OLARAK MARKA İMAJI OLUŞTURMA ÇALIŞMALARI TEORİ VE ÖRNEK OLAY AZER ADIGÖZELOV STANBUL 2005 ÖZET İki Türk markasının marka değeri oluşturmada Dünya Platformunda yarattıkları farklılıklar, bu iki markayı incelemeye almamızda tercih sebebi olmuştur. Araştırmamda test etmeye çalıştığım hususlar, Colin's ve Mavi Jeans'ın markalarının nasıl oluşturulduğu; Halkla İlişkilerin bu marka oluşturmadaki fonksiyonu, hangi yöntem ve aşamalardan geçerek bunu gerçekleştirdiği ve gene halkla ilişkilerin, marka imajı sürecinin hangi noktalarından sorumlu olduğu meselesidir. Markanın oturabilmesi için süreklilik çok önemlidir. Hedef kitleye ulaşabilmek için tanıtım ve reklam yapılmalıdır. Markalar vizyonlarına uygun reklam ve tanıtım kampanyaları gerçekleştirmelidirler. PR çalışmaları yerli ve yabancı basını kapsamalıdır. İncelediğimiz her iki şirket, marka kimlikleri yaratmak için müşterilerinin işlerine katılmalarını, interaktif olmalarını sağlamak zorundalar. Ürünleri yalnızca yaradıkları şey için değil, taşıdıkları anlam için de satın aldığımızı artık bütün üreticilerin bilmesi gerekir. İletişimin küresel ölçekte tüm sınırları ortadan kaldırması ve tüketici beklentilerinin farklılığı ve çeşitliliğinin hızlı bir yükseliş göstermesi karşısında bu şirketlerin uluslararası rekabette ayakta kalmalarının tek yolu farklılaşmadan geçiyor. Yapılan anket çalışmalarımda bu şirketlerin kendi bölgelerinde hedef kitleleri ile olumlu bir ilişkilerinin olduğunu göstermiştir. Her iki şirketin marka bağımlılığı yaratarak güçlü oldukları bölgelerde diğer yabancı markalardan daha başarılı performans gösterdikleri görülmüştür. Prof.Dr.Mahmut OKTAY CREATING BRAND IMAGE AS A PUBLIC RELATIONS METHOD: THEORY AND CASE STUDY AZER ADIGÖZELOV Doctorate Thesis / İSTANBUL 2005

In this study we investigated two Turkish brands because of their differences created in world platform by them. We wanted to test how brands of Colin's and Mavi Jeans were formed; what was the role of public relations in forming these brands; which stages it passed and generally what were the points which were public relations responsible for. Continuance is very important in forming a brand. To reach true population advertisement and presentation are very important. Brands should realize appropriate advertisement and presentation campaigns according to their corporate visions. PR works should contain domestic and foreign press. Both two companies which we are investigated should follow the policy of active participation to the management. Communication removes all barriers, customers' needs and expectations change day by day. So companies should always change to stay in the world of international competition. Results of this study showed that these two companies have positive relationships with their customers. Both two companies are more successful than other foreign brands because of their brand loyalty.
Keywords: Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler; Marka 200