Türk Bankacılık Sistemi’nde kredi derecelendirme standartları ve İ.M.K.B.’ye kote olmuş bir şirkete uygulanması - Korkmaz, Cengiz (My University, 2010)
Bir işletmenin finansal yapısı, karlılığı ve kullandığı fonların kaynakları hakkında bilgi veren iki temel finansal tablodan söz edebiliriz. Bunlar; Bilanço ve Gelir Tablolarıdır. Bu bakımdan, özellikle küçük işletmelere söz konusu finansal tabloları kullanarak rasyolar vasıtasıyla kendi finansal analizlerini nasıl yapabileceklerini ve ticari bankaların kredi taleplerini değerlendirme sürecinde genel olarak hangi oranlarla ilgilendiğini gösterebilmek, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Projelerin yenilikçi (innovative) karakteristiğinin ve “Çoklu Proje Yönetimi”nin (Multi-Project Management) öne çıkmasına koşut olarak “Proje Yönetimi”nde yenilikler ve bağlantılı olarak proje temelli örgütlenme biçimleri görülmeye başlanmıştır. Hızlanan rekabet yarışında firma ve kuruluşların başarıları için etkin bir Proje Yönetimi kapasitesine sahip olmaları, diğer teknolojik yetenekler yanında önemli bir öğe olarak belirmiştir. Firma ve kuruluşların “Proje Yönetimi” kapasitelerinin ve gereksinimlerinin saptanması ve Proje Yönetimi Sürecinin iyileştirilmesi için kullanılan araçlardan bir tanesi de Proje Yönetimi Değerlendirmesidir. Bu çalışmada, Yenilikçi projelere ve programlara ilişkin Proje Yönetimi yeteneklerinin ve sürecin değerlendirilmesi için geliştirilen bir Proje Yönetimi Değerlendirmesi modeli açıklanmaktadır. Önerilen PYD, firma ve kuruluşların kendilerinin yapabileceği bir

değerlendirme veya bir danışman tarafından yapılacak kapsamlı uygulama ile gerçekleştirilebilir. İleriki aşamalarda, önerilen modelin uygulamadan elde edilecek geri iletimlerle geliştirilmesinin yararlı olabileceği söylenebilir. Bu ise, aynı zamanda söz konusu işletmelerin rasyoları bir yönetim aracı olarak kullanmalarına da vesile olacaktır. Modelimiz, bankacılık sektöründe; pazarlama stratejesi belirlemekte, kredi kararlarının verilmesinde ve kredilerin izlenmesinde büyük önem taşıyacaktır. nansal Analiz, Derecelendirme, Oran Analizi, Derecelendirme Şirketleri, Bankacılık Sektörü, Derecelendirme Modeli ABSTRACT A company's financial structure, profitability and provide information on sources of funds used by the two basic financial statements can be mentioned. These are the balance sheet and income statement. In this regard, especially for small businesses such financial statements, using ratios through its own financial analysis of how they can do and the commercial banks' demand for credit assessment process in general, which odds are interested to show, that main purpose of study form. Projects, innovative (innovative) characteristics and the Multi-Project Management of (Multi-Project Management) to stand out parallel to the Project Management for innovation and in conjunction with project-based forms of organization to be seen is. Accelerating competition in the race for the success of companies and organizations to have an effective project management capacity, in addition to other technological capabilities has appeared as an important element. Companies and organizations, Project Management and needs to determine the capacity of Process Improvement and Project Management tool used for evaluation is one of the Project Management. In this study, innovative projects and programs related to Project Management skills and processes developed for the evaluation of the model describes a Project Management Assessment. Recommended PYD, companies and organizations can do their own self-evaluation or to be made by a consultant with extensive application can be realized. In later stages, the proposed model to be obtained from the application could be useful for the development of transmission can be reported back. If this is also a management tool such as ratios of companies to use the occasion will be.Our model, the banking sector; strategy identify marketing, credit decision is made, and the tracing of credit will be of great importance. nancial Analysis, Rating, Ratio Analysis, Rating Companies, Banking Sector, Rating Modal
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Kredi Derecelendirme