Lojistik sektöründe dış kaynak kullanımı ve bir uygulama - Varon, İzzet İ. (My University, 2004)
Dünyadaki globalleşmenin ve teknolojik gelişmelerinde etkileriyle firmalar büyük bir yarış haline girmişlerdir. Eskiden müşteriler firmalarla çalışabilmek için araya tanıdıklar bulmaya çalışırlarken günümüzde müşteriler ana hedef noktası halini almıştır. İşletmeler günlük faaliyetlerin daha etkin yürütülmesi zorunlu olduğu için , kendileri için katma değersiz birçok işlem dış kaynak (outsource) kullanımı ile gerçekleştirilmektedir. Özellikle 90'lı yılların başından bu yana rekabet avantajı yaratmada önemli bir konu haline gelen dış kaynak kullanımı, sağladığı faydalar sayesinde firmalara hem maliyet, hem de müşteri memnuniyeti açısından gelişme göstermelerine imkan sağlamaktadır. Firmaların her alanda kendi kendilerine faaliyetleri gerçekleştirmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını ama gerçek dış kaynak kullananın da başarılı olup olmadığının belli olmadığını yani sorun teşkil ettiği bilinmektedir. Bu açıdan firmaların hangi alanlarda dış kaynak kullanıp hangi alanlarda kullanmamaları gerektiğini kendi içlerinde halletmeleri oldukça önem kazanmaktadır. Türkiyede Pek çok nakliye şirketleri ya sadece logolarını değiştirerek ya da tedarik zinciri işlemlerinden sadece birine (depolama, vb.) cevap vererek kendilerini lojistik şirketi olarak ibra etmektedir. Bu olay tüketicilerin ve firmalarında 'lojistik' teriminin gerçek anlamını anlamasıyla son bulacak ve gerçekten bu işi yapanlar pazarda varlıklarını sürdürebileceklerdir. Bu çalışmayla firmanın lojistik alandaki artan rekabet koşulları gözönüne alındığında dış kaynak kullanarak nasıl bir fayda sağlayacağı incelenmeye çalışılmıştır.

The improvements in the technology and the globalization effects results a big competition between firms. In the past time the customers would have to find friends to work with the firms but nowadays customers would be the key point. The firms started to use Outsourcing in order to focus only for their main business areas. The other many areas started to be used by other companies. In the 90's to make a competition effect one of the most important factor is Outsourcing. By using outsourcing the firms will have several advantages. Such as reduction of the costs as well as increasing customer satisfaction. Sometimes firms would like to make every kind of work by their own self. That has a high failure rate. The firms should have to choose which work to be done by the company and which should be outsourced. This was a very serious decision has to be taken. In Turkey many transportation companies, only change their logo or one process of the supply chain management the call their self as a logistic company. Customers could not understand the difference between a logistics firm and a transportation company. In the future customers will see the difference and work with the real logistics companies. By this research, the company will see the ways to increase the market share by the help of outsourcing in the very competitive market.
Keywords: Genel yönetim; Üretim Yönetimi