Beyazlatma işlemi sonrası yapılan kompozit restorasyonların bağlanma dayanımına antioksidan ajan ve bekletme süresinin etkisi - Güleryüz, Neslihan (My University, 2011)
Beyazlatma İşlemi Sonrası Yapılan Kompozit Restorasyonların Bağlanma Dayanımına Antioksidan Ajan ve Bekletme Süresinin Etkisi Beyazlatma işleminin rezinlerin bağlanma kuvvetlerini düşürdüğü bilinmektedir. Yeni materyallerin bağlanma değerleri üzerine etkisi konusunda yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu in vitro çalışmanın amacı, beyazlatma ajanı uygulanmış dişlere yapılan restorasyonlara ait makaslama bağlantı kuvvetlerinin incelenmesidir. Ofis tip yüksek konsantrasyonlu jellerle beyazlatma işlemi sonrası bağlantı kuvvetlerinde oluşan değişikliklerin değerlendirilmesi amacıyla, numunelere hemen, antioksidan sodyum askorbat ajan uygulamasını takiben ve 1 hafta yapay tükürükte bekletme işleminden sonra kompozit restorasyon yapılmış ve makaslama testi sonucu elde edilen kopma yüzeyleri steromikroskop ve SEM analizi ile incelenmiştir. 140 adet üst keser insan dişinden, 20 adet diş kontrol grubu olarak ayrılmış ve 10 numuneye beyazlatma işlemi uygulanmadan self etch Clearfil Tri S Bond adezivi ile nano dolduruculu Clearfil Majesty Esthetics kompozit restorasyon yapılmıştır. Diğer 10 numuneye ise Adper Single Bond 2 adezivi kullanılarak restorasyonlar tamamlanmıştır. Deney grubundaki örneklere %35 Beyond Max ve %38 Opalescence Xtra Boost beyazlatma jelleri ile beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra gruplara hemen beyazlatma işlemi sonrası, 5 dk antioksidan sodyum askorbat uygulaması sonrası ve bir hafta yapay tükürükte bekletme işlemi sonrası yapılan restorasyon numunelerine 10000 kez ısısal çevirim işlemi (5 Cº ve 55 Cº) uygulandıktan sonra, makaslama testleri Zwick Z010 (Zwick GmbH, Ulm, Almanya) Üniversal Test cihazında 0.5 mm/ dk yaklaşma hızı ile uygulanmış ve değerler kaydedilmiştir. İstatistik değerlendirmede One-way Anova ve Tukey HDS, Student t testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre, beyazlatma ajanlarının bağlanma değerlerini negatif yönde etkilediği ve 1 hafta bekleme süresinin düşen bağlanma değerlerinin yükselmesinde etkili bir yöntem olduğu bulunmuştur. Self etch ve total etch adeziv sistemleri arasında bağlanma değerleri açısından farklılık bulunmamıştır.

The Effect of Antioxidant and Delayed Bonding Time On Shear Bond Strength of Composite Restoration After Bleaching Procedure Most studies have shown that HP bleaching agents in range of 10-35% adversely affect the bond strength of composite to enamel when bonding is performed immediately after the bleaching procedure. This study determined the shear bond strength of a nanohybrid composite resin to bleached enamel immediately, after antioxidant treatment and 1 week later by using different adhesive systems and after shear bond strength test, the failure modes were observed by using steromicroscope and SEM. After 20 specimens were separated as the control group (Group 13, 14), Groups 13 were bonded with self – etch Clearfil Tri S Bond, groups 14 were bonded with total – etch Adper Single Bond 2. The remaining 120 specimens were randomly assigned to two bleaching groups (Opalescence Xtra Boost and Beyond Max) of 60 specimens each. Each bleaching group was divided into three subgroups of 10 specimens each. Groups 1, 4, 7, 10 consisted of specimens bonded immediately after bleaching. Groups 2, 5, 8, 11 specimens were treated with an antioxidant agent, %10 sodium ascorbate while groups 3, 6, 9, 12 were immersed in artificial saliva for 1 week after bleaching. They were then subjected to 10000 thermal cycles between the water baths of 5 and 55 Cº. The shear bond strength was measured Zwick Z010 (Zwick GmbH, Ulm, Germany) Universal Testing Machine. For the statistical analysis One-Way Anova, Tukey HDS, Student t Tests were used. According to the result of this study, bleaching agents affect the bond strength of composite to bleached enamel negatively and reduced bond strength effectively reversed by 1 week delayed bonding. No statistically significant differences in shear bond strength of self-etch and total-etch groups were noted
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Kompozit Malzemeler