Lisanslı sporcuların bazı değişkenlere göre iletişim beceri düzeylerinin incelenmesi - Yılmaz, Cengizhan (My University, 2022)
Amaç: Araştırmamın amacı lisanslı sporcuların bazı değişkenlere göre iletişim beceri düzeylerini etkileyen parametreleri tanımlayıcı bir çalışmadır. Gereç ve yöntem: İletişim becerileri verilerini toplamak için Fidan Korkut tarafından geliştirilen ve üniversite öğrencileri üzerinde kullanılmak üzere güvenirlik ve geçerlik testleri yapılmış olan ‘’ İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği’’ kullanılmıştır. Ölçekte yer alan maddelerle ilgili katılma düzeyini ifade etmek için 5’li Likert tipi dereceleme kullanılmıştır. Ölçek 25 maddeden oluşmaktadır. Verilerin değerlendirilmesi aşamasında veriler Microsoft Excel 2010 programında düzenlenerek, SPSS 23 for Windows paket kullanılarak çözümlenmesi yapılmıştır. Araştırmaya 252 öğrenci katılmış fakat araştırmamızın amacı olan lisanslı sporcuların iletişim beceri düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi olduğu için lisanslı olmayan 91 öğrenci çalışma dışında bırakılmıştır. Araştırmayı Tekirdağ ilinde bulunan Namık Kemal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor yüksekokulunda okuyan lisanslı spor yapan öğrencilere uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan kadın sporcuların iletişim becerileri skorları erkek sporculara göre daha yüksektir. Bireysel spor yapan sporcular ile takım sporu yapan sporcuların değerlerinde anlamlı bir farka rastlanamamıştır. Sonuç: Bu çalışma lisanslı sporcuların cinsiyetlerine, üniversitede okudukları bölümlerine ve sınıflarına, anne ve babanın okur-yazarlık durumuna, anne ve babanın mesleğine, teknolojik araçların kullanımına, bireysel ve takım sporcu olmasına, göre iletişim beceri düzeylerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular ışığında görülmektedir ki sporcuların cinsiyetlerine göre ve babalarının mesleklerine göre iletişim beceri düzeylerinle anlamlı bir farka rastlanmıştır.

Objective: The research aims to describe the parameters that affect the communication skill levels of licensed athletes according to some variables. Material and methods: The “Communication Skills Assessment Scale” developed by Fidan Korkut., was used to collect the communication skills data and whose reliability and validity tests were conducted to be used on students. A 5-point Likert- type rating was used to express the level of agreement about the items in the scale. The scale consists of 25 items. During the evaluation of the data, the data were organized in Microsoft Excel 2010 program and analyzed using the SPSS 23 for Windows package program. 252 students participated in the study, but 91 unlicensed students were excluded from the study because the purpose of our research was to examine the communication skill levels of licensed athletes according to different variables. The research was applied licensed athletes who were studying at Namık Kemal University Physical Education and Sports School in Tekirdağ. Results: Communication skills scores of female athletes who participate in the study are higher than male athletes. No significant difference was found in the communication skill values of the athletes who do individual sports and those who do team sports. Conclusion: This research was conducted to examine the communication skill levels of licensed athletes according to their gender, departments, and classes at the university, the literacy status of the parents, the professions of the parents, their use of technological tools, individual sports athletes, and team sports athletes. In the light of the findings obtained from the research, it is seen that there is a significant difference in the communication skill levels of the athletes according to their gender and father's occupation.
Keywords: bireysel sporcu; Communication; İletişim; individual athlete; Öğrenim ve öğretim; Spor; spor yönetim; Sports; sports management; Study and teaching; takım sporcusu; team athlete