Değerin bir yönetim kontrol aracı olarak kullanılması ve elektronik sektöründe bir uygulama - Aşam, Aysel Erdoğan (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, değer kavramının müşteri ve işletme açısından incelenmesi ve bu yaratılan değere göre işletmenin kendi yönetimini kontrol edecek veriler sağlaması ve bunu bir yönetim kontrol aracı olarak nasıl kullanılabileceğini göstermektir. İşletmeler ürün mükemmeliyetinden önce müşterinin ihtiyaçlarına hitaben oluşturulacak ve müşteri yönünden çözüm sunan ürünlerle farklılıklar yaratacaklardır. Bu yüzden müşteri değeri kavramı önemlidir. Müşteri değeri, müşterinin beklentilerinin karşılanması ile oluşturulur. Bu beklentilerin yerine getirilme oranı arttıkça müşteri değeri artar. Müşteri ihtiyaçlarının doğru anlaşılması ve doğru belirlenmesi ile müşterinin istediği özellikte ve yüksek değer yaratan ürünler üretilir ve tercih edilmesi sağlanılır. Değer analizi ile elde edilen sonuçlar işletme için yol göstericidir, bu açıdan çok önemlidir. Değer kavramı ile ilgili olarak işletmelerdeki değer zinciri, değer sistemi ve daha sonra değer yaratma konuları işlenmiştir. Değerin nasıl hesaplandığı üzerine durulmuştur. Bu konulara bağlı olarak kontrol konusu, kontrol süreçleri ve kontrol sistemi işlenmiştir. Tezin sonunda elektronik sektöründeki bir işletmeye ait iki ürünün oluşturduğu değerler hesaplanmıştır ve sonuçlar yorumlanmıştır. Uygulama, seksen kişiye uygulanan anketler ile yapılmıştır. Bu anket sonuçları değerlendirilerek, her iki ürünün ayrı ayrı oluşturduğu değerler hesaplanmıştır. Değer analizinin kullanılması işletmelerin hem müşteri ihtiyaçlarını belirleyip analiz etmelerinin hem de organizasyonlarını kontrol etmelerini sağlayan bir araçtır. Organizasyonda düzeltilmesi gereken süreçler, noktalar belirlenerek düzeltici tavır alınarak organizasyonun verimliliği istenilen düzeye getirilebilir. Müşteri açısından değer yaratan özelliklerin belirlenmesi ile işletme içindeki faaliyetler de bu doğrultuda yönlendirilir. Müşteri açısından hiçbir değer yaratmayan özellikler için emek, zaman ve para harcanması önlenerek etkinlik, karlılık ve pazar payı arttırılır. Sürekli kontroller yapılarak, değer yaratmayan faaliyetler süreçten çıkarılır daha yalın bir organizasyon yapısına ulaşılır. Değer yaratmayan faaliyetler süreçten çıkarılarak, aynı zamanda maliyet azaltılır ve kar marjı arttırılır. İşletmelerin verimliliklerini arttırmaları yönünde yaptıkları çalışmalar ile işgücü, kaynak, zaman ve para daha verimli kullanılarak, birçok kaynağın boş yere kullanılması engellenmiş olur ve ülke ekonomisine de katkı sağlanır.

The aim of this thesis is to analyse the value concept and according to the created value to get datas to control the management of the organization and to use value analysis as a management control tool. The organizations will perform differences with producing products according to the customer needs and offer solutions for customers, not with producing perfect products. Therefore the concept , customer value, is very important. Customer value will be formed with meeting the customer expectations. If the ratio of covering the customer expectations will increase also customer value will increase. With understanding the customer needs and determining these correctly, high value products regarding customer requests will be produced and these products will be preferred. The results getting from value analysis will be a guide for the organization therefore it's very important. Related with the value concept, value chain, value system and value creation has been analysed. The way of calculating value has been written. And related with these topics controlling, controlling process and control system has been worked. At the end an application has been done, two products of an organization which business is electronic, has been calculated and evaluated. This application, has been done with questonnaires which were applied to eighty people. Using value analysis tool will obtain the organizations to determine and analyse customer requirements and also to control their organizations. The processes and points which have to be taken corrective actions will be designed in order to maximise the productivity of the organization. With determining the specifications which create value for the customer the activities in the organizations will be oriented. For the specifications which don't create value for customer no labour, time and money will be wasted. According to this activity, profitability and market share will increase. With continuously control, activities which don't create value will be taken out from the process and a more lean organization structure will be reached. Taking out these processes will also cause cost reduction and increase profit margin In accordance with productivity improvement, labour, source, time and money will be used more productive and will be contributed to the contry economics.
Keywords: Değer; Genel yönetim; Mali yönetim; Organizasyon ve finansman; Üretim Yönetimi; Yönetim