Polisin zor ve silah kullanma yetkisi - Kartal, Duran (My University, 2010)
Zor kullanma, silah kullanma, orantılı kuvvet, ölçülülük, hukuka uygunluk. ÖZET Devletin temel görevlerinden birisi de şüphesiz kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak ve korumaktır. Demokratik bir ortamın oluşabilmesi ve kamu düzeninin sağlanması güvenlik hizmetlerinin eksiksiz yapılmasına bağlıdır. Kamu düzenini sağlamak ve masum insanları tehlike arz eden şahıslardan korumak için zor ve gerektiğinde silah kullanmak bir ihtiyaçtır. Ancak bu yetkiler kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ve ölçülük ilkesine uygun olarak kullanılmalıdır. Polise, birçok kanunda zor ve silah kullanma yetkisi verilmiştir. Polise bu yetkiyi tanıyan temel kanun Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’dur. TCK.’nunda polisin zor ve silah kullanması olayın durumuna göre hukuka uygunluk nedeni veya kusurluluğu kaldıran bir hal olarak düzenlenmiştir. Polisin zor ve silah kullanma yetkisi isimli bu çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kolluk kavramı ve çeşitleri olan genel kolluk ve özel kolluğun hangi birimlerden oluştuğu; ikinci bölümde zor ve silah kullanma yetkilerinin ne olduğu, zor kullanmaya neden ihtiyaç duyulduğu ve zor ve silah kullanmanın şartları belirtilmiştir. Üçüncü bölümde ise polisin zor ve silah kullanma yetkisinin kaynağı, hukuki dayanağı ve sınırın aşılması durumunda sorumluluk halleri ve yargılama şeklinin nasıl olacağı konusu son yapılan değişikliklerle birlikte çeşitli kanun hükümleri, Yargıtay kararları ve doktrin görüşleri doğrultusunda ele alınmıştır. Use of force, using firearms, proportional force, proportionality, Justification

It is certain that one of the fundamental duty of the state is to protect and provide the public order and security. The occurrence of a democratic atmosphere and the providing of the public order are based on the perfect performance of the security services. It is necessary to use weapon and enforcement in order to provide public order and protect innocent people from the people who pose danger. However, that competence has to comply with the methods and basis in the framework of the codes and principle of proportionality. In many codes, the right of using the weapon is bestowed to police. The fundamental code which gives the competence of using of weapon is Code of Duty and Competence of Police. In Turkish Penal Code, the using of weapon and of enforcement is a reason of compliance with laws or a case which remove the faultiness, depending on the case. Our study ‘’the using of weapon and enforcement competence of police’’ consists of three chapters. In the first chapter, “the concept of police”, the kinds of its, the units of general and special police; in the second chapter the reason of necessity to enforcement and conditions of the using of weapon and enforcement are determined. In the third chapter the source and legal basis of the using of weapon and enforcement and also the responsibility of misusing of competence are handled by stating jurisdiction methods in the light of last regulations, Supreme Court of Appeals and doctrine.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku; Orantılı Kuvvet; Zor Kullanma