İşletmelerde vergi işlemlerinin muhasebeleştirilmesi ve Türkiye muhasebe standartları ile karşılaştırılması - Danış, Oğuzhan (My University, 2014)
İŞLETMELERDE VERGİ İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI Türk vergi siteminde yer alan vergiler gelir, harcama ve servet üzerinden alınan vergiler olarak sınıflandırılabilir. Vergi sistemimizin temelinde gelir üzerinden alına Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi vardır. Bu vergiler bir takvim yılı içerisinde elde edilen gelir üzerinden alınmaktadırlar. Vergi mevzuatı ile Türkiye Muhasebe Standartları arasındaki uyumsuzluktan dolayı iki farklı kar kavramı ortaya çıkmaktadır. Vergi mevzuatına göre hesaplanan kar vergi karı olarak adlandırılırken muhasebe ilkelerine göre hesaplanan kar ticari kardır. Çalışmamızda esas itibariyle vergi doğuran işlemlerinin muhasebeleştirilmesi incelenmiştir. Türk Vergi Sistemine yer alan vergiler tek tek incelenmiş olup Türkiye Muhasebe Standartlarının vergiye olan yaklaşımı aktarılmıştır. Ayrıca ticari kar ile mali kar arasındaki farklılıkların nasıl muhasebeleştirileceği incelenmiştir. Vergi Sitemi, Vergi, Muhasebe, Türkiye Muhasebe Standartları

ACCOUNTING OF BUSINESS TAX TRANSACTIONS AND COMPARISON WITH TURKEY ACCOUNTING STANDARDS The taxes appear In Turkish tax system classify income, expense and the taxes which is taken over wealth. The base of in our tax system, they underlie the taxes taken over the income tax and company tax. These taxes are acquired over a year of revenue. The are two types of income Show up because of in consonance between tax legislation and Turkish accounting standards. According to the tax legislation, while calculated income is called tax in come, calculated in come in reference to accounting principle is commercial income. In essence in our study, it examined that recognition of tax requiring transaction. Every kind of taxes were examined one by one in Turkish tax system and shown the approach of Turkish accounting standards on taxes. Moreover, it examined that how recognition the difference between commercial in come and financial income Key Words : Turkish Tax System, Tax, Accounting, Turkish Accounting Standards
Keywords: Finans; İşletme; Muhasebe; Türkiye; Vergi; Yönetim