Toplam kalite yönetiminde çalışan memnuniyetinin arttırılmasında eğitimin rolü - Kandemir, Yusuf (My University, 2000)
Bilgi erişiminin kolaylaştığı ve sınırların anlamını yitirdiği çağımızda gerek ulusları ve gerekse bireyleri farklı kılan en önemli etkenlerden birisi kalitedir. Kalite, elbette insanlık tarihinin her evresinde başat bir değer ölçüsü olarak dikkate alınmıştır. Fakat erişimin ve çeşitliliğin bu kadar arttığı bir çağ da olmamıştır. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere hizmet sektörünün öne geçtiği günümüzde işletmelerin; kar elde etmek, büyümek ve tüketici memnuniyetini sağlamak için bazı stratejik kararları hayata geçirmeleri gerekmektedir. İşletmenin geleceğini şekillendiren insan kaynaklarının eğitimi, toplam kalite yönetimi uygulayan bir işletmede çalışan memnuniyetinin ölçümlenmesi de önemli ipuçları içermektedir. Bu incelemede amaçlanan, Toplam Kalite Yönetimi kapsamında çalışan memnuniyetinin arttrılmasında eğitimin rolünü ortaya çıkarmaktır. Birinci bölümde; kalite kavramının tanımı, kalite türleri, kaliteyi etkileyen temel etkenler ile Toplam Kalite Yönetimi'nin amaçları, yararları ve başarısını etkileyen başlıca etmenlere ilişkin verilmiştir. İkinci bölümde; Toplam Kalite Yönetimi'nin ilkeleri ve kalite modelleri düzeyinde çalışan memnuniyetinin arttıtılması konusu irdelenmiştir. Üçüncü bölümde; motivasyonun Toplam Kalite Yönetimi ile ilişkisi, işletmelerde gerçekleştirilen eğitim çalışmaları, kalite eğitimi ve geleneksel eğitim arasındaki farklar, kalite eğitiminin amaçları, Toplam Kalite Yönetimi'nde eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi ile eğitim ve geliştirme programları, başlıca yetiştirme yöntemleri ve işgörenlerin yetiştirilmesiyle sağlanacak yararlar üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise; Toplam Kalite Yönetimi kapsamında çalışmalar yürüten bir işletmenin çalışan memnuniyeti ölçümleme süreci ve elde ettiği önemli sonuçlar ile Türkiye'de kurumsallaşmanın ilk adımlarını atmış ve bulunduğu sektörlerde topluma öncülük misyonu ile öne çıkmış bir işletmemizde gerçekleştirilen çalışan memnuniyeti anketinden örnekleme yapılmıştır.

This thesis is consisted from six chapters. At the fist chapter; description of quality concept, quality assortments, basic elements which effects to quality and Total Quality Management's(TQM) targets, advantages and the criters of TQM accomplishment has conveyed. At the second chapter; TQM principles and increasing of employee satisfaction for quality models level has discussed. At the third chapter; Motivation's relationship with TQM, education studies in companies, quality education and tradinational education differences, quality education targets, determination of TQM education requirements and education-improving programs, mainly training methods and advantages of employee training has explained. At the fourth chapter; two company which implement TQM in their own organizations have compared in aspect employee satisfacion inquiry and it's results. The fifth chapter is conclusion division. In this part of study the thema of thesis has explained and the last division is appendices.
Keywords: İş tatmini; İş verimi