Mycobacterium Türlerinin Alt Solunum Yolu Örneklerinden Basit Besiyerleri ile İzolasyonu ve Maliyet/Etkinlik Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Tüberkülozun laboratuvar tanısında altın standart etkenin izolasyonudur. İzolasyon için en sık kullanılan besiyerleri, Lowenstein-Jensen (L-J) ve otomatize sıvı besiyerleridir (OSB). Ancak bu besiyerleri maliyet ve üretme zamanı açısından sorun olmaya devam etmektedir. Çalışmamızda alternatif olarak %5 koyun kanlı ağarın (KKA) etkinliği araştırılmıştır. Yöntem: Marmara Üniversitesi Hastanesi ve T.C. Sağlık Bakanlığı Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarlarına mikobakteri kültürü için gelen 617 alt solunum yolu örneği OSB, L-J ve KKA’ya ekildi. Bulgular: Örneklerin 38’inde (%6.2) üreme saptanmış, bunların 36’sı OSB (%5.8), 31’i L-J (%5), sadece 5’i KKA (%0.8) ile izole edilmiştir. İzolasyon süreleri sırasıyla 14.53, 29.09 ve 19.2 gün olarak saptanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, aside dirençli basil saptanan alt solunum yolu örnekleri (n=108) işleme alınmış; standart besiyerlerinin yanı sıra örnekler, KKA’nın yarısına doğrudan diğer yarısına ise Middlebrook 7H9 sıvı besiyerinde 48 saat inkübe edildikten (M-7H9+KKA) sonra ekilmiştir. Örneklerin 75’i OSB (%69.4), 73’ü L-J (%67.6), 72’si ise M-7H9+KKA’da (%66.7) üretilebilmiştir. Doğrudan KKA’ya ekilen sadece bir örnekte (%1) üreme saptanmıştır. İzolasyon süresi OSB’de 14.57 gün iken, L-J’de 26.10 ve M-7H9+KKA’da 18.74 gün olarak saptanmış olup, izolasyon süreleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p<0.001). Sonuç: Mikobakteri izolasyonunda OSB etkin ve hızlı sonuç veren ama maliyeti en yüksek seçenektir. Düşük maliyetli L-J ise geç izolasyon dezavantajına sahiptir. KKA, bakterinin ilk izolasyonunda en düşük etkinliği sergilemekle birlikte, M-7H9 ile zenginleştirme, besiyerini OSB ve L-J ile kıyaslanabilir düzeye çekmiştir. M-7H9+KKA yöntemi maliyet ve etkinlik açısından L-J’ye benzerlik gösterirken süre açısından üstünlük sağlamıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre otomatize sistemlere sahip olamayan laboratuvarlar için M-7H9+KKA yöntemi uygun bir alternatif olabilir.

Objective: Isolation of the causative agent is the gold standard for the diagnosis of tuberculosis. Most commonly used culture media for isolation are Lowenstein-Jensen (L-J) and automatic liquid medium (ALM). However, the cost and bacterial growth time still poses challenging concerns. In this study, as an alternative, effectiveness of 5% sheep blood agar (SBA) was investigated. Method: Samples from lower respiratory tract (n=617) which were sent to laboratories of Marmara University Hospital and Sureyyapaşa Chest Diseases Hospital for mycobacterial culture were inoculated on ALM, L-J and SBA. Results: Mycobactetrial growth was observed in 38 samples. Thirty- six strains were grown on ALM (5.8%), 31 on L-J (5%) and only 5 on SBA (0.8%). Times to their isolation were calculated as 14.53, 29.09 and 19.2 days respectively. In the study period, we also inoculated 108 lower respiratory tract samples which were positive for acid- fast bacteria, on ALM, L-J and SBA. For inoculation on SBA, samples were seeded after enrichment by incubation in Middlebrook-7H9 broth for 48 hours. Totally, 75 of the samples (69.4%) exhibited growth in ALM, 73 (67.6%) on L-J and, 72 (66.7%) on M-7H9+SBA, requiring isolation times of 14.57 days for ALM, 26.10 days for L-J and, 18.74 days for M-7H9+SBA. Statistically significant differences were detected between isolation times of these media (p<0.001). Conclusion: SBA showed comparable growth rates with that of ALM and L-J media and was superior than L-J in respect to mycobacterial isolation time while their costs were similar. Lowcost L-J has an disadvantage of having longer isolation times. Although SBA displayed the lowest effectiveness at first bacterial isolation, thanks to enrichment with M-7HD its performance reached comparable levels with ALM and L-J. M-7H9+KKA method resembles L-J in terms of costeffectiveness, but it is superior to L-J in terms of isolation times. According to the results of our study, M-7H9+SBA method might be an alternative for laboratories where automated systems are not available.
Isolation of Mycobacterium Species Using Simple Media Prepared From Lower Respiratory Tract Samples and Analysis of Cost/Effectiveness