Hidroklorotiyazit’ten türeyen sübstitüe sülfonilüre/ tiyoürelerin sentezi ve yapılarının aydınlatılması - Yurt, Kübra (My University, 2011)
1.ÖZET Bu araştırmada, başlangıç maddesi olarak günümüzde diüretik etki için kullanılan hidroklorotiyazit etken maddesi seçilmiş ve bu molekül üzerinden farklı farmakolojik aktivite göstermesi beklenilen iki yeni seri bileşik sentez edilmiştir. Araştırmanın ilk serisinde t-bütil, 4-florofenil, 4-metilfenil isosiyanatların susuz asetonlu ortamda hidroklorotiyazit’e katımı ile 6-kloro-N-[(sübstitüealkil/ aril)karbamoil]-3,4-dihidro-2H-1,2,4-benzotiyadiazin-7-sülfonamid 1,1-dioksit [2a-c] yapısında olan sülfonilüreler; ikinci serisinde de hidroklorotiyazit’in susuz asetonlu ortamda siklohekzil, benzil, 4-bromofenil, 4-metilfenil, 4-metoksifenil izotiyosiyanatlara katım reaksiyonundan 6-kloro-N-[(sübstitüealkil/ aril)karbamotioil] -3,4-dihidro-2H-1,2,4-benzotiyadiazin-7-sülfonamid 1,1-dioksit [3a-e] yapısında olan sülfoniltiyoüreler kazanılmıştır. Sentez edilen bileşiklerin saflıkları ince tabaka kromatografisi ile kontrol edildikten sonra yapıları elementel analiz (C, H, N), UV, IR, 1H-NMR ve kütle (prototip olarak seçilen 3e bileşiği için) spektroskopik yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Bileşiklerin sitotoksik etkileri L929 hücre hattı kullanılarak MTT [3-(4,5-dimetiltiyazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür] yöntemine göre test edilmiştir. Sitotoksik etkileri incelenen bileşiklerden elde edilen değerler % 50’nin altında çıkmıştır (%0.23-%3.07). Ayrıca doza bağlı artış da izlenmektedir (p≥0.05). Anahtar Sözcükler: Hidroklorotiyazit, sülfonilüre, sülfoniltiyoüre, sitotoksik etki, sentez. 2.

Synthesis and Characterized Structures of Sulphonylurea/ thioureas Derived From Hydrochlorothiazide In this research, active ingredient hydrochlorothiazide which recently used for its diuretic effect, was chosen for starting material and starting from this, two new series of compunds were synthesized. In the first serial of the research, t-butyl, 4-fluorophenyl, 4-methylphenyl isocyanates were added to hydrochlorothiazide to obtain 6-chloro-N-[(substitutedalkyl/ aryl)carbamoyl]-3,4-dihydro-2H-1,2,4-benzo thiadiazine-7-sulphonamide 1,1-dioxide [2a-c] structured sulphonylureas in non-aqueous aceton medium, and in the second serial; 6-chloro-N-[(substitutedalkyl/ aryl)carbamothioyl]-3,4-dihydro-2H-1,2,4-benzothiadiazine-7-sul-phonamide 1,1-dioxide [3a-e] structured sulphonylthioureas were obtained from the reaction of hydrochlorothiazide with cyclohexyl, benzyl, 4-bromophenyl, 4-methylphenyl, 4-methoxyphenyl isothiocyanates in non-aqueous aceton medium. Purity of the synthesized compounds were controlled by thin layer chromatography. The structures of the synthesized compounds were confirmed by using elementel analysis (C, H, N), UV, IR, 1H-NMR and Mass (selected as a prototype for compound 3e) spectroscopic methods. Cytotoxic activities of the compounds were tested by using L929 cell line according to MTT [3-(4,5-dimethylthiazole-2-il)-2,5-diphenyltetrazolium bromide] method. The values from the cytotoxic effects of the compounds were less than 50 % (0.23 %-3.07 %). Also the values increased in dose-dependent (p≥0.05). Key Words: Hydrochlorothiazide, sulphonylurea, sulphonylthiourea, cytotoxic activity, synthesis.
Keywords: Farmasötik Kimya