Havayolu yolcu taşımacılığında vergileme - Ekmen, Halit İslam (My University, 2020)
Ekonomik serbestleşme ve rekabetin artması ile birlikte havacılık sektöründe birçok değişiklik meydana gelmiştir. Havacılık sektörünün merkezinde bulunan havayolu yolcu taşımacılığı ise insanlığa ekonomik, kültürel ve sosyal açılardan fayda sağlayan uluslararası sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde en fazla hizmet ihraç eden on şirketten beşinin havayolu şirketleri olması, sektörün ekonomiye olan katkısını gözler önüne sermektedir. Türk vergi mevzuatında havacılık sektörüne özgü bir vergileme rejimi bulunmamaktadır. Bu da vergisel işlemler ile ilgilenen profesyonellerin mevzuatı hatalı uygulamasına sebebiyet vermektedir. Çalışmada, havayolu yolcu taşımacılığındaki işlemler vergisel boyutlarıyla irdelenmiştir. Bu nedenle sektöre gelir temin eden ana kalemler ve en yüksek gider kalemleri dört temel vergi kanunu açısından incelenmiştir. Ayrıca çalışmada, mali idarenin verdiği özelgeler ile yargı kararlarından da faydalanılmıştır.

occurred in the aviation industry. Air passenger transport, which is at the center of the aviation industry, is one of the leading international sectors that benefit humanity in economic, cultural and social aspects. The fact that five of the top ten companies by exports of services in our country are airline companies reveals the contribution of the sector to the economy. There is no taxation regime specific to the aviation sector in the Turkish tax legislation. This causes professionals dealing with tax transactions to apply the legislation incorrectly. In our study, tax incidences encountered in air passenger transport were examined within certain limitations. For this reason, the main items that provide income to the sector and the highest expense items were analyzed in terms of four basic tax laws. In addition, the opinions of the financial administration and the judicial decisions were also mentioned.
Keywords: Aeronautics, Commercial; Biletleme; Finance; Finance Lease; Finansal Kiralama Foreign Transport Institutions; Havacılık, Ticari; Maliye; Taxation; Ticketing; Vergilendirme; Yabancı Ulaştırma Kurumları