TEDARİK ZİNCİRİ İYİLEŞTİRMESİNE YALIN ALTI SİGMA KULLANIMI İLE SİSTEMATİK BİR YAKLAŞIM VE BİR GÜBRE ŞİRKETİNDE UYGULANMASI - DÖNMEZ, CEM ÇAĞRI (My University, 2019)
Bu çalışmasının amacı, Yalın Altı Sigma araçlarını kullanarak işletmenin tedarik zinciri süreçlerini gözden geçirmek ve mevcut durumun yeterliliğini sorgulamaktır. İşletmenin tedarik zincirindeki maliyet kalemleri finans sorumluları ile görüşülerek sigorta gideri, depo kirası, finansman gideri ve evsafı bozulan ürünlerin maliyeti olarak sıralanmıştır. Stokta kalma süresini ve stok miktarını azaltmak için TÖAİK (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol) tekniği kullanılmıştır. Tanımla aşamasında sistemin mevcut durumu ortaya çıkarılarak SIPOC aracı ile süreç analiz edilmiş ve CTQ diagramı çıkarılarak projenin metrikleri belirlenmiştir. Analiz aşamasında Kanban yöntemi kullanılarak ortalama stok miktarı hesaplanmıştır. Daha sonra stok miktarını arturan sebepler balık kılçığı ile analiz edilmiş, gerekli önlemler alındıktan sonra yanetkilere karşı sorunların önlenmesi için kontrol mekanizmaları kurulmuştur.

The purpose of this study is to review the supply chain processes of an enterprise using Lean Six Sigma tools and question the adequacy of the existing situation. The cost items in the supply chain of the company are discussed with the finance officers and listed as insurance expense, warehouse rent, financial expense and cost of spoiled goods. The DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) technique was used to decrease inventory time and inventory amount. By defining the current situation of the system in the Define phase, the process is analyzed with the SIPOC tool, and a CTQ diagram is created to determine the project metrics. In the Analyze phase, the average inventory is calculated using the Kanban method. Then, the reasons that increase the inventory are analyzed by a fishbone diagram, and after the necessary precautions, a control mechanism is established to prevent possible side effects of the project.
A SYSTEMATIC PERSPECTIVE ON SUPPLY CHAIN IMPROVEMENT BY USING LEAN SIX SIGMA AND AN IMPLEMENTATION AT A FERTILIZER COMPANY
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Film, Radyo, Televizyon; Tarih; Hukuk; İşletme; Sosyal Çalışma; Sosyoloji