Örgütsel küçülme, geride kalanlar sendromu ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki - Özbey, Süheyla Nilgün (My University, 2010)
Günümüz koşullarında, rekabetin artmasıyla birlikte işletmelerin hayatta kalabilmeleri büyük ölçeğe sahip olmalarından çok, doğru ölçeğe sahip olmalarına, değişimin hızına çabuk adapte olabilmelerine bağlı hale gelmiştir. Doğru büyüklüğe ulaşmak ve etkinliği arttırabilmek için insan kaynakları ve sermaye kullanımında sınırlamalara gitmek olarak tanımlayabileceğimiz küçülmenin işletmeye katma değeri oldukça yüksektir. Bu katma değeri yaratmak, başarılı bir küçülme süreci planlaması ve uygulamasından geçmektedir. Bu faydaların sağlanması ise büyük ölçüde geride kalanların gösterdiği tutum ve davranışlara bağlı olarak değişmektedir. Bu kapsamda bu tez çalışmasının amacı; öncelikle örgütsel küçülmeyi teorik olarak incelemek ve işletmelerin hangi amaçlarla ve ne şekilde bu süreci takip ettiklerini ortaya koyabilmektir. Ayrıca küçülme uygulamalarının kalan personelin örgütsel bağlılığını ne yönde etkilediğini belirlemek de çalışmanın amaçları arasındadır. Tez çalışması birinci bölümde Örgütsel Küçülme, ikinci bölümde Örgütsel Küçülmenin İşgörenler Üzerindeki Etkileri ve Geride Kalanlar Sendromu, üçüncü bölümde Örgütsel Bağlılık, dördüncü bölümde Örgütsel Küçülmenin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkileri, beşinci bölümde ise Uygulama bölümleri yer almaktadır. Sonuç ve Öneriler kısmı ile de tez çalışması tamamlanmaktadır. Bu amaçlara ulaşabilmek için İstanbul’da faaliyet gösteren ve küçülme süreci yaşadığı tespit edilen bir otomotiv firmasında anket çalışması yapılmıştır. tsel Küçülme, Geride Kalanlar Sendromu, Örgütsel Bağlılık.

Today, with increasing competition, the survival of companies no longer depend on the size of their activities but rather, having the most efficient size and their capability to adapt quickly to change. Enforcing limitations on the budget and human resources in order to achieve more efficient running of companies, i.e. downsizing, can produce significant profits. This is possible through strong, effectual, competent planning and the successful implementation of the required measures. Achieving these favorable outcomes however, are also highly dependent on the attitudes and actions of the remaining workers. In this regard, the aim of this thesis is; firstly to examine Downsizing theoretically and reveal how and for what sort of outcomes companies follow this process. Implications of downsizing activities on the loyalty and commitment of remaining workers and how it is affected are also considered in this research. The first section of this thesis covers Downsizing while the second section covers the consequences of Downsizing on workers and the Survivor Syndrome. This is followed by concepts of Organizational Commitment in the third section and effects of Downsizing on Organizational Commitment in section four. Section five then contains Activities/ Applications. Finally, the thesis is concluded with Results and Suggestions. For the purpose of this research, a questionnaire was carried out in an active automotive firm in Istanbul who was determined to be in the process of downsizing. Downsizing, Survivor Syndrome, Organizational Commitment.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Küçülme