Yukarı Porsuk (Gökçay) havzası’nın coğrafyası - Özel, Ali (My University, 2001)
Bir doktora çalışması olan bu araştırmamızda Yukarı Porsuk Havzası' nın bölgesel coğrafi metotla incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bölgesi İç Anadolu Bölgesi ile İç Ege Bölümü arasında bir eşik durumundaki İç Batı Anadolu Bölümünün kuzeydoğu kesiminde yer alır. Araştırma sahamız az gelişmiş bir yöredir.Yöre, doğal ve beşeri özelliklerinden kaynaklanan olumsuzluklardan dolayı istenen seviyede gelişme gösterememiştir. Bu çalışmamızda özellikle bu gelişememe nedenleri bir bir ele alınıp, çözüm yolları gösterilmeye çalışılmıştır. Yörenin doğal ve beşeri özellikleri bu çalışmada coğrafi bir disiplin ve bütünlük içinde incelenmeye gayret edilmiştir. Yukarı Porsuk Çayı (Gökçay) Havzası'nın sınırlarını kuzeyde Yellice Dağı (1764 m.) kuzeybatıda kısmen Gümüşdağ (zirvesi 1830 m.), batı sınırını Göğnük sırtı, Yağcıoğlukıran sırtı, Büyük tepe, Çal tepesini takiben Tava Dağı (1471 m.) Davutoğlu Tepesi ve Murat Dağı (2200 m.) oluşturur. Güney sınırını Kırkpınar Tepesi, Kozalı Tepe, Gökdağ (1644 m.) içme tepesi oluşturur. Doğu sınırı ise Emre Tepesi, Obruk Tepesi, Kulaksız Dağı, Demirlik Dağı (1469 m.) ve Kocadağ (1552 m.) yer alır. Araştırma sahasının ana akarsuyu Yukarı Porsuk Çayıdır. İnceleme alanının kuzeyinde Kütahya merkez ilçesi, kuzey batısında Tavşanlı ilçesi, batısında Çavdarhisar, güneyinde ise Dumlupınar ilçesi vardır. Doğusunda Kütahya ile Afyon illerine bağlı topraklar yer alır.Bölgenin güneydoğusunda ise Afyon il merkezi yer alır. (Harita 1 ) Doğu/ batı yönünde yaklaşık 25 km., kuzey/ güney yönünde ise yaklaşık 33 km. olan araştırma sahası 1945 km2 lik bir alanı kapsamakta ve Altıntaş, Aslanapa ilçelerinin tamamını, Kütahya merkeze bağlı 14 köyü ve Dumlupınar'a bağlı 7 köyü içine almaktadır. 1/ 100.000 ölçekli Türkiye Topoğrafya haritasının j.23- K.23- j.24- K.24 paftaları içinde yer alır.

In our doctoral studies we would like to research the Yukari Porsuk Plateau with the help of geographic region method. The place of research is located in Northeast parts of Interior Anatolia region, which serves as a cradle between Interior Anatolia and Aegean region. The scene of research is poorly developed this region hasn't been well developed due to the negativeness of region' s natural and human specialties. And in our research we will research why these have happened why this region hasn't developed and we will try to put solutions to these problems as much as we can do. It is especially endeavored to researsh the natural and human specialties of the region within the geographic discipline. The border of up Porsuk stream (Gökçay) riverbasin arises with Yellice mountain (1864 m.) in north, Gümüşdağ in northwest (apex:1830 m.), the west border Göğnük ridge, Yağcıoklukiran ridge, big hill, Tava mountain following Cal hill (1471 m.), Davutoğlu hill and Murat mountain (2200 m.). There are Kırkpınar hill, Kozakli hill Gokdag (1644 m.). and Icme hill in the south border. There are Emre hill, Obruk hill, Kulaksız mountain (1469 m.) and Kocadag (1552 m.) in the east border. The main river of the seach area is up Porsuk stream. There is the Kutahya center county in the north site of search are Tavşanlı county in the northwest, Cavdarhisar in the west, Dumlupinar county in the south. There are the lands connected areas to Kutahya and Afyon is in the southeast site of the area. The search area which is 25 km. far to eastwest and 33 km. far to north and south, takes place in a 1945 km2 region and include Altıntas, Aslanapa counties completely, 14 villages which are connected to Kutahya center, and 7 villages which are connected to Dumlupınar, It exists in the J.23, K.23, J.24, K.24 sections of 1/ 100.000 measured Turkey topography map.
Keywords: Coğrafya