Ofis aydınlatma sisteminin akıllı kontrolü - Karail, Abdulvahit (My University, 2024)
İletişim teknolojileri, son derece basit, detaylı, elektronik ortamda kullanıma yönelik araçlar arasında yer alan, internet bağlantılı, geliştirilebilir ve entegre sistemler ile çözülebilmektedir. Hızla gelişen teknoloji sayesinde akıllı LED lambalar, ofis, konferans salonu ve yol aydınlatmaları gibi alanlarda kullanılan akıllı aydınlatma sistemleri, günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdi. Akıllı aydınlatma sistemlerinin bileşenleri olan sensörler, kullanıcılardan gelen geri bildirimler, bulut servisleri, akıllı algoritmalar yapay zeka kullanımı sayesinde daha kolay, hızlı ve ekonomik olarak yaygınlaşmıştır ve geleneksel aydınlatma kontrolü değişmesine neden olmuştur. Ayrıca akıllı aydınlatma enerji tasarrufu, işlevsellik ve kullanıcı merkezli aydınlatmanın gelişmesini sağlamıştır. Bu projede, açık kaynaklı bir bilgisayarlı görme çerçevesi olan MediaPipe'ı kullanarak ofis konferans odalarında çeşitli uygulamalar geliştirilmesi amaçlanmıştır. MediaPipe, video ve ses gibi verileri işleyerek farklı analizler yapılması sağlanmıştır. Görüntü işleme algoritmaları ve MediaPipe'in el tanıma özelliğiyle bir araya gelen aydınlatma sistemimiz, kullanıcıların el hareketleriyle ışıkları kontrol etmelerini sağlamaktadır.Her farklı el hareketi, ışığın parlaklığını ayarlamak, rengi değiştirmek veya ışığı tamamen kapatmak gibi farklı komutlara karşılık gelmektedir. Sistemde, kullanıcıların kolayca anlayabileceği üç ana el hareketi menüsü tanımlanmıştır. Her farklı el hareketi, ana menülerden birine erişim sağlamaktadır. Ana menüde yapılacak yeni bir el hareketi ile alt menülere geçilebilmektedir. Sistemimizde, bir kamera ile takip edilen el hareketleri, görüntü işleme algoritmaları yardımıyla analiz edilmiştir. El hareketlerinin oluşturduğu veriler, bir analog-dijital dönüşümü ile dijital sinyallere çevrilip aydınlatma kontrolü ses sistemi kontrolü gerçekleştirilmiştir. Sunum yapan kişinin elinde herhangi bir donanım bulundurmasına gerek olmaması ve temassız kontrol imkanı sunması, bu yöntemi diğer yöntemlere göre daha pratik, hijyenik ve kullanıcı dostu hale getirmektedir.

In the domain of communication technologies, resolutions can be discovered in basic systems, sophisticated configurations, electronic devices, internet-linked gadgets, development environments, and unified systems. Smart lighting systems have rapidly entered daily life thanks to technological advancements, which have produced smart LED lamps, smart conference room lighting, smart office lighting, and road lighting fixtures. Artificial intelligence has facilitated the broader adoption of sensors, user feedback, cloud services, and smart algorithms in smart lighting systems, resulting in easier, more affordable, and faster changes to traditional lighting control, as well as improvements in energy efficiency, functionality, and user-centered design. This study explored the use of the Mediapipe framework in office environments. As a framework with open-source nature, MediaPipe is dedicated to processing computer vision information, including both video and audio streams. Artificial intelligence and image processing algorithms were employed in the construction of the lighting system, which utilized MediaPipe's AI-enhanced hand recognition technology. The lighting system interprets each hand gesture as a distinct command, with three main menus defined and integrated into the system. Access to the main menus is available through any hand motion, and intermediate menus are navigated after entering the main menu. Lighting functions can be managed through control commands obtained from hand gestures and the conversion of digital/ analog signals. The advantage of this method lies in its contactless operation and the fact that it doesn’t require the presenter to hold any hardware, making it more effective for its purpose compared to alternative methods.
Intelligent control of office lighting system
Keywords: akıllı aydınlatma Lighting control; Akıllı malzemeler; Artificial intelligence; aydınlatma kontrol; Aydınlatma, Mimari ve dekoratif; Design and construction; Electric lighting; Elektrik aydınlatması; görüntü işleme; image processing; Lighting, Architectural and decorative; mediapipe; smart lighting; Smart materials; Tasarım ve yapım; Yapay zeka