Hastane çalışanlarının acil durumlarında yardım çağırma bilgisinin ve afete hazırlık durumlarının araştırılması - Işık, Mustafa (My University, 2004)
TEZ BAŞLIK Adı ve Soyadı : Mustafa IŞIK Danışman Adı : Yard. Doç. Dr. Nadi BAKIRCI Program : Sağlık Kurumları Yöneticiliği lık Bilimleri Enstitüsü

HASTANE ÇALIŞANLARININ ACİL DURUMLARDA YARDIM ÇAĞIRMA BİLGİSİNİN VE AFETE HAZIRLIK DURUMLARININ ARAŞTIRILMASI Ülkemizde son yıllarda yaşanan depremler dikkatleri, acil durumlara ne derece hazır olduğumuz sorusu üzerine yoğunlaştırmıştır. Oysa bilinmesi gerekir ki, ülkemiz sadece deprem açısından değil, seller, çığ tehlikesi, terör ve savaş durumu, yangınlar ve trafik kazaları açısından da sürekli risk altında bulunan bir konuma sahip bulunmaktadır. Bu derece riskli bir konuma sahip olan ülkemizde olağanüstü durumlar karşısında en çok ihtiyaç duyulacak kurumların başında ise sağlık kurumları gelmekte ve buna bağlı olarak sağlık çalışanlarının olağanüstü durumlara hazırlık durumlarının ne derece önem arzettiği ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın amacına uygun olacak şekilde bu hazırlıkları değerlendirmek üzere hazırlanan anket formunda, hastane çalışanlarının evlerinde ve çalışmış oldukları işyerlerinde acil durumlarda yardım çağırma bilgileri ve afetlere hazırlık durumlarını belirlemek amacına yönelik sorular hazırlanarak anket uygulanmıştır. Çalışma sonucunda görülmüştür ki; afet zamanlarında, afetlere hazırlanmaya yönelik çalışmalar yoğunluk kazansa da belirli bir süre sonra bu çalışmalar askıya alınmakta ve gündemden düşmektedir. Hastanelerimizin olası afetlere karşı önceden hazırlanmış planlarının bulunmaması, bulunanların ise uygulama ve tatbikata dönüştürülememesi ve afete yönelik çalışmalarının olmayışı karşılaşılan büyük ve önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte özellikle kamu hastanelerinin çalışanlarını afetlere hazırlık noktasında eğitim vermeleri gerekirken araştırma sonuçları göstermiştir ki, eğitim alanların oranı çok düşük seviyelerde kalmaktadır. Acil servis numaralarının bilinme oranı yüksek olsa da bu numaraların tek bir merkezde toplanması ve tek bir elden organize edilmesi durumunda acil durumlarda karşılaşılan güçlüklerin en aza indirileceği düşünülmektedir. Afet durumlarında çoğu ölüm ve yaralanmaların önemli bir nedeni olan bina içerisinde bulunan yapısal olmayan tehdit unsurlarının sabitlenmesi konusunda gerek hastanelerimizde gerekse hastane çalışanlarının evlerinde sabitleme çalışması yapma oranlarının çok düşük olduğu görülmektedir. İNGİLİZCE TEZ BAŞLIK Adı ve Soyadı : Mustafa IŞIK Danışman Adı : Yard. Doç. Dr. Nadi BAKIRCI Program : Sağlık Kurumları Yöneticiliği lık Bilimleri Enstitüsü SUMMARY THE STUDY OF HOSPITAL STAFFS' KNOWLEDGE OF CALLING FOR HELP IN THE CASE OF EMERGENCY AND THE PREPAREDNESS FOR DISASTERS Earthquakes experienced in the latest years in our country called attention to the question of the extent of our readiness for extraordinary conditions. Meanwhile it has to be known that our country is not only under the risk of earthquakes but also under the continuous risks of floods, avalanches, terror and war, fire and traffic accidents. In our country which is under such risky conditions healthcare institutions are at the top of the most needed institutions in the matter of extraordinary events and consequently the importance of healthcare employees' preparedness for the extraordinary conditions comes forth. In order to evaluate the preparation for the purpose of this research a questionnaire form was used in order to determine the hospital employees knowledge of making calls for help in the case emergency at home or institutions they were working for and their state of readiness for a possible disaster. In the end of study it was seen that although the preparations for disasters were intensified at the times of disasters they were suspended and outmoded after a certain period of time. Our hospitals without plans made before the disasters and the ones with plans failed to put into use and without any studies relating to disasters were shown up as an important problem. Besides, the hospital staff especially the public hospitals staff were required to give training on the level of preparation for the disasters but researches showed that the level of training remained quite low. Whereas the emergency service numbers are quite known gathering of all numbers to one center and one organization is being thought to minimize the problems encountered in the cases of emergency. It is seen that the fixation of household threats which are not construction parts of the buildings the main reasons of much death and injuries in the cases of disasters are very poor in our hospitals and at the homes of hospital staff. Similarly having the obligatory earthquake insurance which has a considerable meaning in the preparation for the earthquakes is quite poor. In order to accomplish all these the necessity of applying harder charges comes forth.
Keywords: Sağlık Kurumları Yöneticiliği