Türk hukukunda önleyici arama - Akdemir, Mehmet (My University, 2018)
Arama tedbiri de her türlü koruma ve tehlike tedbiri gibi temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı bir yapıya sahiptir. Konut dokunulmazlığı, aile hayatının gizliliği, vücut dokunulmazlığı gibi hakları kısıtlayabilen bir özelliğe sahip arama tedbiri, kural olarak hâkim kararı ile gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise yetkili merciin emri ile gerçekleştirilebilecek bir özelliğe sahiptir.Türk hukukunda dinamik bir yapı arz eden önleyici arama hususu, başta Anayasa’da olmak üzere ilgili mevzuatta sık sık değişiklik yapılan kurumlardan biridir. Tez konusu olarak da bu konunun seçilmesindeki ana sebep herkesin maruz kalabileceği önleyici arama uygulamasının ne olduğu, nasıl icra edilebileceği ve ne olmadığı sorularına cevap verilmek istenmesidir. Bu bağlamda, literatür araştırmasının yanında konuyla ilgili son içtihatlar ve düzenlemeler göz önünde bulundurulmaya çalışılmıştır. Önleyici arama hususunda, uygulayıcılar ve denetleyiciler açısından ilk yapılması gereken değişikliklerin ve içtihatların takip edilerek olası hukuka aykırılıkların mümkünse daha gerçekleşmeden önüne geçilmesi, gerçekleştiyse en erken merhalede bu hukuka aykırılığın giderilmesidir.

Similar to the other measurements of danger and protection, the measurement of the search has a restrictive structure at basic human rights and freedom. That has a structure restricting rights such as domicilary inviolability, individuals’ private life, body inviolability, search is fulfilled by judge’s verdict, by authorized chair on the non-delayable case. In Turkish law, the subject of preventive search, which has a dynamic property, is one of the most changeable concerns on the regulations headed by the Constitution. The main reason about choosing this subject is to want to reply the questions about the fulfillment of the preventive search, what can fulfilled on anybody, what is and what is not it, how can be fulfilled. In this regard, it is being tried to regard the last regulations and precedents next to literature research.At the subject of preventive search, the first thing to do for law enforcement officers and supervisors is to prevent unlawful things before became, to compensate this the earliest era via pursuing the substitutions and precedents.
Keywords: Arama; Güvenlik (Hukuk); Hukuka Aykırı Delil Search; Illegal Evident; Kamu hukuku; Kolluk; Law Enforcement Officers; Önleyici arama; Preventive Search; Public law; Security (Law)