Factoring ve Türkiye’deki uygulaması - Garzan, Mehmet Gökhan (My University, 2002)
Factoring, vadeli mal satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacakhaklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle kısa vadeli kaynak sağladıkları bir finansman tekniğidir. Bir başka deyişle factoring, firmaların satışlardan vadeli doğan alacaklarını factore peşin bedelle satmaları işlemidir. Bir factoring işleminin gerçekleşebilmesi için üç unsur gereklidir. Bunlar; oSatıcı oMüşteri oFactor Factoring işlemleri; hizmet verme, fon temin etme, ticari risk üstlenimi gibi fonksiyonları bir arada gerçekleştiren çok yönlü bir finansman tekniğidir. Factoring işleminin çeşitlerini incelediğimizde; oUlusal factoring oUluslararası factoring oİhracatfactoringi oİthalat factoringi oRücu edilemez factoring oRücu edilebilir factoring oÖn ödemeli factoring oVadede ödemeli factoring oBildirimli factoring oBildirimsiz factoring oGeleneksel factoring oAcente factoringi oToptan factoring oFatura iskontosu Factoring işleminin yararları; oYurtiçi ve yurtdışı pazarlar genişler oFirmaların rekabet gücü artar oYurtdışındaki alıcılar akreditif açmaktan kurtulur oMuhasebe kayıtları tutulmaz, firmaların zamanı artar oFirmaların nakit akışı düzelir Factoring işleminin sakıncaları; oFatura sayısı artar, maliyetler yükselir oFactoring şirketine ödenen faiz ve komisyon gideri maliyeti yükselir Factoringde maliyetler; 1-Factoring komisyonu; müşteri hesaplarının tutulması, ödenmeme risklerinin karşılanması, tahsilat, kredi kontrolü gibi hizmetler karşılığında satıcıdan alınır. 2-Finansman faizi; factoring şirketinin satıcı firmaya yaptığı ön ödemeye karşılık tahsil ettiği faizdir. Factoring şirketinin mevzuatkarşısındaki durumu; 1-Borçlar Kanunu 2-Türk Ticaret Kanunu 3-Bankalar Kanunu 4-Kambiyo Mevzuatı 5-1983 tarihli KHK Factoring şirketinin vergi kanunları karşısındaki durumu; 1-KDV 2-Damga Vergisi 3-Gelir ve Kurumlar Vergisi 4-Vergi Usul Kanunu 5-Banka Sigorta Muamele Vergisi Ödevimin sonuç bölümünde ise; factoring işlemlerinin Türkiye ve Dünya'daki kullanımı ve karşılaşılan sorunlar ele alınıp çözüm yolları sunulmuştur. Factoring is the system of the companies, for selling a money to the factor that appears for having a fix0ed term sellings. There are three components to materialize the factoring process. These are; oSeller oCustomer oFactor Factoring process is a financial technique which realizes these functions, to give service, to assure a fund, to make commercial risk etc. Kinds of the factoring process; oNational factoring oInternational factoring oExporting factoring oImport factoring oCan't backward factoring oBackward factoring oFront payment factoring oFixed term payment factoring oFactoring with an announcement oFactoring without an announcement oTraditional factoring oThe factoring of the agents oWholesale factoring oThe discount of the invoice The benefits of the factoring process; oInside and outside the country, the market grows oMarket becomes to well marketing oPurchasers outside the country don't have to open letter of credit oThe time of the companies increases, it's unnecessary to write an accountancy registrations oThe cash of the companies grows The objections of the factoring process; oInvoices and costs increase oInterest and commission' expense cost, which is payed to the factoring companies, rises Costs in factoring; 1-Factoring commission; to take customer' calculation, to cover a risk, revenue, to control a credit etc. For these services, money is taken from the seller. 2-Financing interest; the collecting interest that factoring companies response to give preliminary payment to the customer' company. Situation under discussion that factoring companies face; 1-The law of debts 2-The law of Turk trading 3-The law of banks 4-Exchange under discussion 5-The date of KHK 1983 The rules of taxes that factoring companies face; 1-KDV 2-Official seal tax 3-Income and association taxes 4-The law of tax procedure 5-Bank insurance treatment tax 6-Finally, the last part of my project has discussed the use of factoring procedures in The Turkey and in The World. All, it has discussed the solutions of the problems that can appear in the factoring.
Keywords: Ekonomi; Factoring; Finansal Kiralama; Finansman ekonomisi; Kredi ve borç verme kuruluşları