1020 Tarihli 009 Numaralı Rumeli-Ruznamçe Defteri çevirisi - Usluer, Sümeyyenur Köçek (My University, 2019)
İstanbul Müftülüğü Şer’iyye Sicilleri Arşivi H. 1020 tarihli 009/ 28 no’lu RumeliRuznamçe Defteri, miladi 1612-1627 yılları arasında Rumeli-Ruznamçe defterine kayıtları yapılan mülazımların isimlerini ve şahsi birtakım bilgilerini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti’nde eğitim sistemine stajyer olarak adım atan mülâzımların nasıl bir eğitim aldıkları, ne şekilde atandıkları ve ne tür görevler yaptıklarını inceleyen bu çalışma, ilmiye mesleğinin aşağıdan yukarıya her tabakasına ışık tutmaktadır. Defterde mülâzım olarak atanan talebelerin isimlerine, memleketlerine, atandıkları yerlere, hocalarının isimlerine, hocalarının görev alanlarına ulaşılmaktadır. Bununla birlikte her talebenin hangi vesileyle mülâzım olarak atandığı bilgisine de ulaşılmaktadır. Bu defterde isimleri bulunan mülâzımların, atanma nedenleri, bu nedenlerin oranları, mülâzemet sisteminin işleyişi ve İlmiye teşkilatına katkıları incelenmiştir.

Istanbul Mufti's Office Archive of Sharia Registers H. The Rumeli-Ruznamçe Book numbered 009/ 28 dated 1020 contains the names and personal information of the musicians registered in the Rumeli-Ruznamçe book between 1612-1627. This study, which examines how the educators who stepped into the education system in the Ottoman Empire as a trainee, received training, how they were appointed and what kind of tasks they performed, sheds light on all levels of the science profession from bottom to top. The names of the students who are appointed as interviewees in the ledger, their hometowns, the places they are appointed, the names of their teachers, and the duties of their teachers are reached. However, the information on which occasion each student is appointed as interviewee is also reached. In this book, the reasons for the appointment of the interviewed names, the rates of these reasons, the operation of the interview system and their contributions to the Ilmiye organization were examined.
Keywords: History; İlmiye; Kadı; Kaynaklar; Müderris; Müderris Ottoman; Mülâzım; Osmanlı; Rumeli; Ruznamçe; Sources; Tarih; Turkey; Türkiye