Kişilik sinizmi ve algılanan üst yönetim desteğinin örgütsel sinizm üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma - Korkmaz, Ceren İrem (My University, 2011)
tsel Sinizm, Algılanan Üst Yönetim Desteği ÖZET Kişilik Sinizmi Ve Algılanan Üst Yönetim Desteğinin Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisini İncelemeye Yönelik Bir Araştırma Sinizmin, kökeni çok eskilere dayanır fakat İşletme Yönetimi yazınında yeteri kadar yer bulamamıştır. Günümüz örgüt yapıları incelendiğinde sıklıkla karşılaşılan sinizm, örgüte karşı geliştirilen negatif bir tutum olarak değerlendirilir. Örgütsel sinizm bir kurumun dürüstlükten yoksun olduğu inancı ile bu inancı artıran olumsuz duygusal tepkinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan eleştirel davranış bütünüdür. Örgütsel sinizm, kişinin hayata bakışından kaynaklanacağı gibi örgütsel bir çok nedenden de kaynaklanabilir. Bu çalışmada, siniklik ve sinizm kavramları açıklanmaya çalışılmış, sinizm örgütsel perspektif değerlendirilerek, nedenleri ve boyutları üzerinde durulmuştur. Öncelikle yapılan araştırmalar, tanımlama çabaları gözden geçirilerek örgütsel sinizmin diğer kavramlara ilişkileri değerlendirilmiştir. İkinci olarak kişilik sinizmi ve algılanan üst yönetim desteğinin örgütsel sinizm üzerindeki etkisi incelenmiş, son olarak da yönetimin ve algılanan yönetim desteğinin örgütsel sinizmi azaltıcı rolü açıklanmaya çalışılmıştır. Cynicism, Personality Cynicism, Organizational Cynicism, Perceived Top Management Support

A Research on the İmpact of Personality Cynicism and Percevied Top Management Support on Organizational Cynicism Although it has a very long history, cynicism has not been adequately studied in business administration literature. As a widely seen matter in organizational structures, cynicism is characterized by the negative attitude towards the organization. Organizational cynicism is the critical behavior which consists of the disbelief on the fairness in the organization and the negative emotional reaction that strengthens this disbelief. While it could originate from one's view of life, it could also arise for various organizational reasons. The aim of this study is to elucidate the cynicism and to investigate its reasons and dimensions in the context of an organizational perspective. For this purpose, firstly the existing descriptions of the organizational cynicism are reviewed while its relationship to other terms are analyzed in the consideration of the research carried out. Secondly, the impact of personality cynicism and perceived top management support on the organizational cynicism is investigated. And finally, it is tried to demonstrate the role of management and of the support it provides in reducing organizational cynicism.
Keywords: Kişilik Sinizmi; Örgütsel Davranış; Örgütsel Sinizm