Akut fokal bakteriyel nefritis: Nefrogram fazından sonra alınan spiral BT kesitlerinin tanısal önemi (Bir olgu nedeniyle) - (:unkn) unknown (My University, 2001)
Spiral (Helikal) bilgisayarlı tomografi (BT), kontrast madde enjeksiyonu sonrası böbreği ara vermeksizin kortikal, pielogram ya da bunlar arasındaki her hangi bir fazda görüntüleyebilmektedir. İnceleme süresinin bu denli hızlı olması ve incelemenin tek fazla sınırlı tutulması bazı tanısal problemleri beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada fokal bakteriyel nefritisli bir olguda, geç kortikal fazda alınan spiral BT kesitlerinin tanısal önemi tartışılmış, pielonefrit kliniği ile başvuran hastalarda, böbrek patolojilerinin saptanması amacı ile yalnızca erken kortikal fazda yapılan incelemenin yetersiz kalabileceği vurgulanmıştır.

Helical CT permits the radiologist to image the kidney continuously. The kidneys can now be imaged precisely during any phase of contrast material enhancement. Although this offers greater flexibility to the imager, a number of potential problems with helical CT must be considered, particularly when it is performed during the cortical phase of renal enhancement. We reported a case in which, we assessed value of delayed scan for the detection and characterization of acute focal bacterial nephritis. We suggested that, delayed scan of the kidney should be included in the scanning protocol, whenever a focal bacterial nephritis is considered.
Acute focal bacterial nephritis: Value of helical CT scans after the nephrogenic phase in the diagnosis
Keywords: Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme