Küçülmeye uğramış şirketlerde güçlendirme faaliyetlerinin kalan çalışanların sadakatine etkisi - Özbek, Emrah (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ : Küçülmeye gidilen bir işletmede kalan çalışanların sadakatini kaybetmemek yöneticiler için güç bir durum olmuştur. Güçlendirme ve iş zenginleştirmenin çalışanlara küçülme ile başetmelerinde yardımcı olacağı iddia edilmiştir. Bu araştırma küçülen bir firmada, güçlendirme, iş zenginleştirme ve sadakat değişkenleri arasındaki ilişkiyi ölçmeye yöneliktir. Küçülmenin kalan çalışan sadakati üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu açıktır. Çalışanlar organizasyonun kendilerine karşı sadık olmadığını düşünmeye başlayabilirler. Bunun sonucu olarak da organizasyona sadık kalma motivasyonu düşebilir. Çalışan sadakatinin kaybolmaya başlamasıyla artan şikayetler, önemli işleri aksatma ve benzeri istenmeyen belirtiler meydana gelebilir. İşverenin çalışanları kiralamak ve eğitmek için ciddi bir zaman ve para harcadığını düşünecek olursak, yönetimin bu yatırımı korumak için her türlü şartta bir strateji geliştirmesi gerekmektedir. Araştırmalar küçülme sırasında uygulanan prosedürün adaletli olduğu algılanırsa bağlılık ve performansın düşme eğiliminin azaldığını göstermiştir. Unutulan bir nokta ise kalan çalışanların artan iş gücüyle nasıl başa çıkacağıdır. Güçlendirme ve iş zenginleştirmenin bu durumla ilgili olumlu gelişmeler sağlayacağı bilinmektedir. Kalan çalışanların küçülmeye uğramış bir firmanın gelecekteki başarısı için rolü çok büyüktür. Bu sebeple onların sadakat ve bağlılıklarını arttıracak stratejiler çok önemlidir.

It has always been a difficult situation for the managers to keep the loyalty of survivors in a downsized environment. It has been claimed that empowerment and job enrichment help survivors to cope with downsizing. This research is about measuring the relation of empowerment, job enrichment and loyalty in a downsized environment. It is clear that downsizing has a negative effect on a survivor. Survivors might start thinking that the organisation is not loyal to them. In response to this, motivation of staying loyal to the organisation might decrease. As the loyalty decreases, increasing complaints, neglecting important work and similar unwanted behaviours might occur. If we think that employers spend much money and time to hire and train the workers; we will see that the management has to create a strategy in every condition to protect this investment. Researches showed that when the procedures that has been applied during downsizing, perceived as fair; loyalty and performance has a lower rate of decreasing. A point that has been forgotten is how the survivors will cope with the increasing work. Empowerment and job enrichment is known to have positive effects on this point. Survivors have a big role for the future success of a downsized company. That’s why strategies that will raise their loyalty and commitment is very important.
Keywords: İŞ TATMİNİ; İŞLETMELER-KRİZ-STRATEJİLER; KRİZ_PERFORMANS DEĞERLENDİRME