Uçak gemisi tasarımında gemi elektrik dağıtım sisteminin modellenmesi ve analizi - Kelleci, Kurtuluş (My University, 2023)
Uçak gemileri tıpkı diğer harp gemileri gibi zorlu şartlarda görev yapmak üzere tasarlanırlar ve savaş ortamında isabet veya yara almaları muhtemeldir. Belirli istisnai durumlar hariç olmak üzere isabet veya yara alsalar bile görevlerine devam edebilecek şekilde dizayn edilmektedirler. Uçak gemisinde belirli bir bölgenin tahrip olması sonucunda meydana gelebilecek yangın vb. acil durumlarda geminin elektrik üretim ve dağıtım sistemi görevine devam etmelidir. Hasarın boyutuna bağlı olarak hayati öneme haiz sistemleri alternatif yöntemler ile beslemeye devam edebilecek yeterlilikte tasarlanmalıdır. Bu durumda geminin hayatta kalması ve görevine devam edebilmesi bir savaşın kaderi açısında önemli olmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı görevine devam ederken zorlu seyir/ harp şartlarıyla karşılaşan ve içerisinde karmaşık yapıda birçok silah, sensör, platform ve hava araçları kalkış sistemi barındıran uçak gemilerinin elektrik dağıtım sisteminin kırılımlarını incelemek ayrıca jenerik bir uçak gemisinin elektrik tasarımındaki en önemli parametre olan yük ve güç analizini detaylandırmaktır. Birinci bölümde tez çalışmasına giriş yapılmış, uçak gemisine sahip ülkeler için gemilerin önemleri ve dünya bahriyelerinde kullanılan uçak gemilerinin amaçları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde uçak gemilerinin harekât özellikleri incelenmiş, sahip oldukları imkân ve kabiliyetlerden bahsedilmiş ve dünya bahriyelerinde kullanılan uçak gemileri gösterilmiştir. Üçüncü bölümde uçak gemilerinin elektrik dağıtım sistemi ve mimarisi detaylı bir şekilde ele alınmış, elektrik güç dağıtım sistemini oluşturan sistemler ve fonksiyonları detaylandırılmıştır. Dördüncü bölümde, jenerik bir uçak gemisinin farklı gerilim kademelerindeki yük analizleri yapılmış ve geminin ihtiyacı olan elektrik üretim sisteminin kapasitesi bu analizler sonucunda belirlenmiştir. Tez çalışmasında uygulanan analiz yöntemi ayrıntıları ile anlatılmıştır. Beşinci bölümde tez çalışmasından elde edilen kazanımlar ve çalışmanın sağlayacağı katkıya değinilmiştir. Bu bölümde ayrıca gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik önerilere de yer verilmiştir.

Electrical distribution systems are designed for aircraft carriers that can continuously feed vital loads that can operate under damage. The carrier's electrical distribution system must be capable of providing alternative supply routes for critical loads such as weapons, propulsion and damage control systems. Aircraft carriers, like other warships, are designed to serve in warfare and are likely to be hit/ damaged in the war environment. A combat hit/ damage on an aircraft carrier may cause a multidimensional and widespread electrical failure, and insufficient electrical power generation for the loads in the circuit may also cause the systems to fail. In this case, it is important for the ship to survive and continue its mission. The aim of this article is to examine the basic elements of the electrical distribution system of aircraft carriers, which have to continue their duty under difficult conditions and which contain a complex multi-platform, combat and aircraft carriers take-off system. It is also to detail the load analysis, which is the most important parameter in the design of a generic aircraft carrier. In the first chapter, the thesis study is introduced, information is given about the general characteristics of aircraft carriers. In the second part, the operational characteristics of aircraft carriers are examined, their possibilities and capabilities are mentioned, and the aircraft carriers used in the world's naval navy are shown. In the third part, the electrical distribution system and architecture of aircraft carriers are examined in detail, and the systems that make up the electrical power distribution system and their functions are detailed. In the fourth section, load analyzes of a generic aircraft carrier at different voltage levels were made and the capacity of the electricity generation system needed by the ship was determined as a result of these analyses. The analysis method applied in the thesis study is explained in detail. In the fifth chapter, the gains obtained from the thesis study and the contribution of the study are mentioned. This section also includes recommendations for future work.
Modeling and analysis of the ship electric distribution system in aircraft carriers design
Keywords: Aircraft carriers; Design and construction; Electrical distribution systems; Elektrik dağıtım sistemleri; Load analysis; Tasarım ve yapım; Uçak gemileri; Yük analizi