İstanbul Anadolu Yakası’ndaki çınar ağaçlarında (platanus sp.) görülen microsphaera platanı mantarı üzerinde araştırmalar - Tarı, Selenge (My University, 2003)
İSTANBUL ANADOLU YAKASI'NDAKİ ÇINAR AĞAÇLARINDA (PLATANUS sp.) GÖRÜLEN Microsphaera Platani MANTARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Çınar ağaçları bilindiği gibi hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Çınar ağacının kerestesi ve ağacın içerdiği muhteviyat ilaç hammaddesi olarak önemli bir yere sahiptir. Çınarlar memleketimizin her bölgesinde kolaylıkla yetişebilen bir ağaç türüdür. Ağacın büyümesi yavaş gerçekleştiğinden hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıyadır. Bunlar arasında külleme hastalığı da mevcuttur. Hastalık ağacın fotosentez yapmasına engel olmakta ve ekonomik öneme sahip hammaddelerin ya oluşmamasına ya da kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Ağacın hayatımızda önemli bir yere sahip olması sebebiyle hastalıklarla mücadele önem kazanmaktadır. 2001-2002-2003 yılları içinde İstanbul Anadolu Yakası¢nda Microsphaera platani mantarının sebep olduğu çınar küllemesi üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmada; hastalığın çınarlar üzerinde yaptığı tahribat ile patojenin özellikleri konusunda laboratuar ortamında ve doğal şartlarda çeşitli deneyler ve incelemeler yapılmıştır. Bu çalışma ile İstanbul Anadolu Yakası' nda yetişen çınar ağaçlarında görülen mantar faaliyetinin, konukçularının ve hastalığın yayılmasının araştırılarak ağacın zararlısının durum, tahrip gücü, etkileri ve bu hastalığa etki eden faktörler ortaya çıkarılmıştır. Haziran / 2003 Selenge TARI

RESEARCH ON Microsphaera Platani FUNGUS FORMATION ON THE PLANE TREES (PLATANUS sp.) AT ANATOLIAN PART OF ISTANBUL Obviously plane trees are important in our lives. Its timber is widely benefited and the trunk contents are rich by means of pharmaceutical raw materials. Plane trees can grow easily in every part of our country. However, due to the relatively slower pace of growth, the tree faces great risk of disease, including powdery mildew which prevents photosynthesis and is a cause for either nonexistence or poor quality of valuable raw materials economically. Considering the contributions of the tree to our daily lives, taking precautions against these diseases becomes especially important. This research has taken place between 2001-2003 about the powdery mildew caused by Microsphaera platani fungus on plane trees at Anatolian Side of İstanbul, which studies the detrimental effects of the disease on the plane trees, collateraly with both natural-environment and laboratory experiments about the pathogenic properties. The research has concluded that the disease is triggered by tree species, climate and other outdoor effects. With this research -the fungus activity, host structure and spreading of the disease being major concerns of the study-, triggering effects, proliferation, destruction capacity and current status of the disease are revealed. June / 2003 Selenge TARI
Keywords: Biyoloji; Mantarlar