İletişim ve din eğitimi ihtiyacı: Washington, DC’de yaşayan Türkler örneği - GÜRER, BANU (My University, 2023)
Farklı kültür ve dinlere mensup insanların bir arada yaşama tecrübesi bu kültür ve dinlere mensup insanların hem başkalarını tanımalarını hem de kendini tanı(t)malarını beraberinde getiren bir süreçtir. Bu sürecin sağlıklı işlemesi, doğru bilgi edinebilme ile birlikte bu bilgiyi aktarabilme imkanını da gerekli kılar. Amerika, farklı kültürlerin ve dinlerin bir arada yaşama imkânı bulması ile karakterize edilen ülkelerden biridir. Söz konusu özelliğine binaen Amerika’da farklı kültür ve dinlerin gerek kendini ifade edebilmesi gerekse diğerleri hakkında sağlıklı bilgi alabilmesinin, birçok ülkeye nazaran daha mümkün olduğuna dair genel bir algının var olduğunu ve bu algının, ülkeye gerçekleşen göçü ciddi biçimde etkilediğini söylemek mümkündür. Bahsi geçen noktalardan hareketle araştırma, Avrupa’ya gerçekleşen Türk göçünden farklı olarak daha ziyade profesyonel Türklerin göçüne sahne olan Amerika’da, Türklerin farklı din mensupları ile iletişimleri, bu iletişimin hem kendi dinlerine hem de diğer dini gruplara dair bilgi ihtiyacı doğurup doğurmadığı, eğer doğuruyorsa hangi bilgi alanlarına ihtiyaç hissedildiğini ve bu ihtiyacın giderilmesine yönelik hangi unsurların etkili olduğunu tespit etmeye çalışmaktadır. Araştırmamızın sonuçları Amerika’da yaşayan Türklere yönelik olarak hazırlanabilecek din eğitimi müfredatları açısından tartışılacaktır.

The experience of people belonging to different cultures and religions living together is a process that brings people of these cultures and religions to both getting to know others and getting to know themselves. The correctly functioning of this process necessitates obtaining correct information as well as the opportunity to transfer this information. America is one of the countries characterized by the opportunity of different cultures and religions to live together. Based on this feature, it is possible to say that there is a general perception that it is more possible for different cultures and religions to express themselves and to receive true information about others, compared to many other countries, and this perception seems affects the immigration to the country. Based on the aforementioned points, our research aims to analyze the communication of Turks with members of different religions in America, which is the scene of professional Turkish immigration, unlike the Turkish immigration to Europe, whether this communication creates a need for information about both their own religion and other religious groups, and if so. It tries to determine which areas of knowledge are needed and which elements are effective in meeting this need. The results of our research will be discussed in terms of religious education curricula that can be prepared for Turks living in America.

إن تجربة األشخاص الذين ينتمون إلى ثقافات وديانات مختلفة يعيشون معًا هي عملية تجمع األشخاص من هذه الثقافات واألديان على حد سواء للتعرف على اآلخرين والتعرف على أنفسهم. يتطلب األداء الصحيح لهذه العملية الحصول على المعلومات الصحيحة باإلضافة إلى فرصة نا ًء لنقل هذه المعلومات. أمريك ا هي إحدى الدول التي تتميز بفرص الثقافات واألديان المختلفة للعيش معًا. ب على هذه الميزة ، يمكن القول إن هناك تصو ًرا عا ًما بأنه من الممكن أكثر للثقافات واألديان المختلفة أن تعبر عن نفسها وتلقي معلومات حقيقية عن اآلخرين ، مقارنة بالعديد من البلدان األخرى ، ويبدو أن هذا التصور يؤثر على الهجرة الى البالد. بنا ًء على النقاط المذكورة أعاله ، يهدف بحثنا إلى تحليل تواصل األتراك مع أتباع الديانات المختلفة في أمريكا ، التي تعد مسر ًحا للهجرة التركية االحترافية ، على عكس الهجرة التركية إلى أوروبا ، ما إذا كان هذا التواصل يخلق حاجة إلى معلومات حول كالهما. دينهم الخاص والجماعات الدينية األخرى ، وإذا كان األمر كذلك. يحاول تحديد مجاالت المعرفة المطلوبة والعناصر الفعالة في تلبية هذه الحاجة. ستتم مناقشة نتائج بحثنا من حيث مناهج التربية الدينية التي يمكن إعدادها لألتراك الذين يعيشون في أمر
Communication and needs for religious education: Case of Turks in Washington, DC
التواصل واحتياجات التعليم الديني: حالة األتراك في واشنطن العاصمة
Keywords: الدين ، التربية ، التربية الدينية ، الهجرة ، السياسة ، المناهج.; Religion; Education; Religious Education; Migration; Politics; Curriculum; Din; Eğitim; Göç; Din Eğitimi; Politika; Müfredat.