“İYİ OLUŞUN MANEVİYAT ENDEKSİ ÖLÇEĞİ”NİN_x000D_ UYARLANMASI - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Maneviyat insanın zihinsel, sosyal ve duygusal yönü ile ilişkili birkavram olmanın yanında kişiye güç veren, moral ve motivasyon kaynağıolarak da düşünülmektedir. Bu çalışmada, “iyi oluşun maneviyatİndeksi ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması yapılmıştır. Bu ölçek bireyleriniyi oluşunda manevi yönelim düzeyini belirlemeye yönelikhazırlanmıştır. Ölçeğin uyarlanması çalışmasında ölçek orijinal formuolan İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir. Daha sonra ise Türkçe formlartekrar İngilizceye çevrilerek iki formun tutarlılığı dil ve gramer açısındanincelenmiştir. Ölçeğin dilsel eşdeğerliliğiyle ilgili olarak 35 kişiye Türkçeve İngilizce orijinal hali bir hafta arayla uygulanmıştır. Ölçüt geçerliliğiile ilgili olarak 50 yetişkine ölçek uygulanmıştır. İyi oluşun maneviyatİndeksi ölçeğinin yapı geçerliğini sınamak için doğrulayıcı faktör analiziiçin 319 kişiye ölçek uygulanmış ve Toparlanma Gücü ölçeği ilearasındaki korelasyona bakılmıştır (,515). Elde edilen modelin uyumendekslerinin uygun olduğu saptanmıştır Modelin uyum indeksleriincelendiğinde ölçeğin iki boyutlu modelinin kabul edilebilir düzeydeuyum verdiği görülmüştür (x2(53,N=319)= 135.759,p<.001; CFI=. 937;TLI=.916; SRMR=.047; RMSEA=.075). 12 madde ve iki alt boyuttan (Özyeterlilik 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve yaşam şeması 7, 8, 9, 10, 11, 12) oluştuğudoğrulayıcı faktör analizi çalışmasıyla tespit edilmiştir. İyi OluşunManeviyat İndeksi ölçeği için yapılan geçerlik ve güvenirlik sonuçlarıölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir. Yapılan doğrulayıcı faktör analizi orijinal formunda yer alan 2 altboyutunun doğrulandığı ve iyi uyum verdiği görülmektedir. Ölçeğingüvenirlik çalışmalarında Cronbach alpha iç tutarlık katsayısı ölçeğintümü için .828 olarak bulunmuştur. Alt boyutlar için ise özyeterlik.834, yaşam şeması için .820 bulunmuştur.

Spirituality Index of Well-being: A validity and reliability_x000D_ study......... Spirituality is associated with social, mental and emotional_x000D_ aspects of human being as well as it is a source of motivation that_x000D_ empowers human being. The purpose of this study was to adapt_x000D_ Spirituality Index of Well-Being developed by Daleman and Frey (2004)_x000D_ into Turkish and to examine its reliability and validity. This scale was_x000D_ designed to measure the effect of spirituality on subjective well-being._x000D_ SIWB used in this research was a 12-item likert type with 5 point_x000D_ response format. This study was conducted in three phases with 404_x000D_ university students . The psychometric properties of the scale were_x000D_ examined language equivalence, criterian related validity, internal_x000D_ consistency and confirmatory factor analysis.The results of_x000D_ confirmatory factor analyses demonsrated that two factor structure of_x000D_ the Spirituality Index of Well-Being validated. The confirmatory factor_x000D_ analysis found the following fit indices::(değerleri yazalım). To test_x000D_ concurrent validity, positive correlations were found between_x000D_ Spirituality Index of Well-Being and Resilience Scale.The cronbach's_x000D_ alpha for the total scale .82 , for the self-efficacy subscale .83 ,and life_x000D_ scheme life scale.82 .Considering reliability and validity study_x000D_ results,Spirituality Index of Well-Being is valid and reliable instrument.
ADAPTING THE SPIRITUALITY INDEX OF WELL-BEING