Elektroerozyon tezgahları ve spesifik parçalar için elektrod takım imalat metodları - Kaya, Tekin (My University, 2000)
Fiziksel ve kimyasal işleme metodları, herhangi bir mekanik kuvvet olmaksızın, elektrik, kimyasal veya termik enerji kullanılan talaş kaldırma metodlarıdır. Oldukça yeni sayılan bu işleme metodlarının birçoğu; EDM (Electron Discharge Machining), ECM (Elektrochemical Machining), EBM (Electron Beam Machining) v.b. günümüzde geniş uygulama alanı olan ve geleneksel işleme metodlarının üretkenliklerine denk bir özelliğe sahip metodlardır. Bu metodların birçoğu ile geleneksel metodlarla işlenemeyen, iç yüzey şekillendirmeleri, çok sert ve yüksek mukavemetli, ısıya dayanıklı malzemeleri; kompleks şekilli ve hassasiyeti yüksek makine ve kalıp parçaları, zor fabrikasyon işleri yapılabilmektedir. Bu tez çalışmasında, tüm bu fiziksel ve kimyasal işleme metodlarından en yaygın kullanıma sahip, EDM (Electrical Discharge Machining) metodu ayrıntılı olarak incelendi. EDM ile metal işleme teknolojisi, tekniği, sınıflandırılması, fiziksel prensibi, uygulama alanları, tezgah seçimi, işlemedeki karakteristik faktörler, tezgahın kısımları ve daha birçok konu ilk bölümlerde incelendi. EDM işlemi, iş parçası ve elektrod arasında dielektrik sıvı ortamında, çok kısa zaman diliminde gerçekleşen kontrollü kıvılcımlarla yapılan bir aşındırma işlemidir. İşlenecek malzeme türüne göre metal elektrodlar (Elektrolitik Bakır, Bakır - Tungsten, Çelik v.b), metal olmayan elektrodlar (Grafit) kullanılabilmektedir. Elektrod dizaynı, karakteristiği, imalatı, seçimi, maliyet, zaman, aşınma, aşınmasız üretim, imalat metodları, bağlama sistemleri konuları ile elektrod konusu diğer bölümlerde detaylı olarak anlatılmaya çalışılmıştır. Ekler kısmında yer alan, çeşitli deney ve tecrübelerle hazırlanan tablolardan faydalanarak elektrod, teknoloji, amper v.b. ayarları pratik bir şekilde yapılabilmekte; böylelikle hazırlık zamanı kısalmaktadır. Ayrıca, bu çalışmanın son bölümlerinde teorik ve pratik olmak üzere uygulamalara yer verilerek; konunun daha iyi anlaşılabilmesine çalışılmıştır.
Keywords: Makine mühendisliği