Saf Metanolün Kullanıldığı Buji Ateşlemeli Bir Motorda Sıkıştırma Oranının Performans, Yanma Karakteristiği ve Emisyonlar Üzerine Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Ekosistem ve maliyet açısından benzine alternatif olabilecek yakıtların buji ateşlemeli motorlarda kullanılması günümüzde oldukça önemli hale gelmiştir. İçinde bulunduğumuz bu durum, geliştirilen yeni teknolojiler ile birçok kaynaktan üretilebilen metanol gibi alternatif yakıtların kullanımının araştırılmasına neden olmuştur. Metanolün motorlarda daha verimli kullanılabilirliğini araştırmak için yapılan bu çalışmada, sıkıştırma oranının (SO) performans ve egzoz emisyonları üzerine etkileri incelenmiştir. Tek silindirli buji ateşlemeli bir motorun kullanıldığı deneylerde değişken olarak dört farklı sıkıştırma oranı (8,0:1, 8,5:1, 9,0:1 ve 9,5:1) tercih edilmiştir. Bütün motor deneyleri, tam yük, 2400 d/d sabit motor hızı ve 1,0 sabit hafa fazlalık katsayısında gerçekleştirilmiştir. Deneylerden elde edilen veriler ile motor performansı ve egzoz emisyon karakteristikleri çıkarılmıştır. Elde edilen sonuçlar motorun orijinal çalışma parametrelerinde benzinden elde edilen verilerle kıyaslanmıştır. Sonuçlara göre, saf metanol kullanımında, SOnun artması ile birlikte özgül enerji tüketimi (ÖET) ve özgül yakıt tüketiminin (ÖYT) azaldığı, ortalama efektif basınç (OEB) ve ısıl verimin (ISV) ise arttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, bütün SOlarda metanol kullanımının benzine göre OEByi, ÖYTyi, silindir gaz basıncını (SGB) ve ISVyi yükselttiği, ÖETyi ise düşürdüğü tespit edilmiştir. Aynı zamanda, metanol kullanımının benzine kıyasla egzoz emisyonlarını bütün SOlarda genel olarak iyileştirdiği gözlemlenmiştir.

The using of fuels which can be alternative to gasoline in a spark ignition engine is gained fairly important with respect to environment and cost of the fuels. This situation has led the investigation of the use of alternative fuels such as methanol, which can be produced from many sources with the new technologies developed. In this study which has been done for investigating the more efficient usability of methanol has been examined the effect on engine performance and exhaust emission of compression ratio (CR). In the tests were used SI engine, which was a single cylinder and air-cooled. In the experiments were preferred four different CRs (8.0:1, 8.5:1, 9.0:1 and 9.5:1). All experiments were conducted with a wide-throttle opening, the constant engine speed of 2400 rpm and constant excess air ratio (1.0). With the obtain results from the tests, it has been presented in engine performance and exhaust emission characteristic and is compared to obtained values from unleaded gasoline at original engine parameters. As a result, with an increasing CR, it is observed that the brake mean effective pressure (BMEP), brake thermal efficiency (BTE) increased while decrease brake specific energy consumption (BSEC) and brake specific fuel consumption (BSFC) at the use of pure methanol. Also, it was shown that the BMEP, BTE, inlet cylinder gas pressure and BSFC were generally increased while decreased BSEC obtained with the use of methanol at all CRs when they were compared to those of gasoline.
The Effect on Performance, Combustion Characteristic and Exhaust Emissions of Compression Ratio in an SI Engine Fuelled Pure Methanol