Miras sebebiyle istihkak davası - Kapkara, Arif (My University, 2006)
MİRAS SEBEBİYLE İSTİHKAK DAVASI Eski kanunda olduğu gibi 01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren yeni Medeni Kanun’da da çok kısa olarak sadece üç maddede düzenlenen miras sebebiyle istihkak davasının uygulamada halen yaygınlaşmadığı anlaşılmaktadır. Miras hukukumuzun temel ilkelerinden biri olan külli halefiyet ilkesinin bir sonucu olarak mirasçılara bahşedilen bu davanın, mirasbırakanın ölmesinden sonra malvarlığının dağılmaması ve miras hakkının etkin kullanılması, dolayısıyla da hukukun etkinliği açısından önemi büyüktür. Kanuni düzenlemenin sınırlı olması, kanun maddelerinin dar veya yanlış yorumlanması nedeniyle dava hiçbir zaman yaygınlaşmamıştır. Bu çalışma ile miras sebebiyle istihkak davasının ayırıcı özellikleri, davanın tarafları, konusu, davada ispat yükü, zamanaşımı, yetkili ve görevli mahkeme, koruma önlemleri, kazandırıcı zamanaşımı savunması yasağı gibi uygulama açısından önemli olan yönler anlatılmaya çalışılmıştır. Mirasçılar açısından vazgeçilemeyecek yararları bulunan bu davanın yeniden gözden geçirilerek gerek ülkemizdeki öğreti kaynakları gerekse modern yasalardaki değişiklikler dikkate alınmak suretiyle uygulamayı rahatlatacak tarzda kapsamlı bir yasal düzenleme yapılmalıdır. Yasal değişiklik yapılmasa bile eski yasa dönemindeki dar yorumlar terk edilerek davaya işlerlik kazandırılmalıdır. Her iki durumda da bu çalışmanın ilgililere yararlı olabileceği kanaatine varılmıştır.

LAWSUITS THE RIGHT OF INHERITANCE It was considered not spreading these kind of lawsuits in practise because this matter was arranged very shortly, only in three articles in the new Turkish Civil Code which was put in to effect in 01/ 01/ 2002, as same as the old code. This kind of lawsuits which were given persons as a result of total subrogation principle in our inheritance law are very important in order not to fall into pieces of property, effective using rights of inherritance and activity of law. These lawsuits couldn’t spread at any time because of limited or wrong explaining, unfortunately. The characteristics of these lawsuits, its sides, subjects, burden of proof, prescription, authorized and missioned courts, protection measures, prohibition of prescription defense which gives right, etc. important part of this matter in practise are trying to explain in this thesis. It must be organized again in order to activate practise of these lawsuits which are more important for inharritors by paying attention either considering doctrine in our country or in the other modern nations laws changes. It must be activated these lawsuits even if not to change the code. It was thought this thesis will be useful in both situations for concerned people.
Keywords: İcra-İflas Hukuku_Türkiye_Davalar; Özel Hukuk