Bankacılık Kanunu’nda yer alan suçlar - İnceoğlu, Asuman Aytekin (My University, 2006)
Son yıllarda yaşanan ekonomik krizler ve bankacılık krizleri, bankacılık suçlarını gündeme getirmiş, bu süreçte, önce 1999 yılında 4389 sayılı Bankalar Kanunu kabul edilmiş, bundan kısa bir süre sonra da 2005 yılında 5411 sayılı Bankacılık Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bugün yürürlükte olan Bankacılık Kanunu, 150 ile 160. maddeler arasında çeşitli suçlara yer vermiş durumdadır. Çalışmamızda öncelikle ekonomik suç kavramı, bankacılık suçları ve karşılaştırmalı hukuktaki düzenlemeler ele alınmış, banka yöneticilerinin ve tüzel kişilerin suç faili olabilmesi tartışılmıştır. Daha sonra ise Bankacılık Kanununda yer alan suçlar tek tek ele alınarak maddi ceza hukuku açısından incelenmiş ve ortaya çıkabilecek sorunlar tartışılarak, değişiklik önerileri getirilmiştir.

In the recent years, economic crisis and banking crisis in Turkey bring the banking crimes up to the agenda. In this process, firstly in 1999, Banking Act Nr. 4389 was accepted and then in a short period, in 2005 Banking Act Nr. 5411, which regulates the various crimes among the articles 150 and 160, was came into force. In the thesis, before all else, the definition of economic crime, banking crimes and the regulations in the comparative law were argued and the criminal responsibiliy of bank manager’s and legal entities were discussed as a perpetrator. Afterwards, the crimes stated in the Banking Act were analysed severally and the problems which could be arise from these provisions were discussed and the some legal remedies were proposed.
Keywords: Banka Hukuku; Bankalar ve Bankacılık_Suçlar; Kamu Hukuku