Giyim tasarımının ürüne dönüşünceye kadar karşılaştığı etkileşim ve değişimler - Tok, Vildan (My University, 2005)
Tekstil ve hazır giyim sektörü Türkiye ve dünyada küreselleşme sürecine paralel olarak gelişen değişimlerden en çok etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Bu süreçle beraber zorlaşan rekabet koşulları karşısında, talep ve pazar değişimlerine cevap vermekteki esnek üretim ve organizasyon yapılarından dolayı küçük ve orta ölçekli işletmelerin ( kobiler ) önemi ön plana çıkmıştır. Bu araştırmada Türk Hazır Giyim Sektörünün % 90'ına yakın bir bölümünü oluşturan kobilerin rekabet gücü, dış pazarlara açılabilmekteki sorun ve gereksinimleri incelendiğinde , birçok avantajlarının yanında tasarım, tasarımcı ve tasarım süreci kavramlarına yeterince önem vermedikleri, bu kavramları işletme yapıları içinde doğru konumlandırmadıkları görülmektedir. Bu görüşten yola çıkılarak anılan konu Giyim Tasarımının Ürüne Dönüşünceye Kadar Karşılaştığı Etkileşim ve Değişimler başlığı altında üç bölümde incelemeye alınmıştır. Birinci bölümde, sektör, tüketici ve tasarımcı ile olan etkileşimi açısından küreselleşme kavramının tekstil ve hazır giyim sektörüne etkisi ile Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün rekabet gücü ve özellikle araştırma alanımızı belirleyen birçoğu aile şirketi yapısında olan küçük ve orta boy işletmeler, organizasyon yapıları ve dış pazarlarda rekabet edebilmek için tasarıma bakış açıları konularına değinilmiştir. İkinci bölümde, araştırma amacımızın temelini oluşturan tasarım ve tasarımcı kavramına daha kapsamlı giriş yapılarak endüstri ürün tasarımında estetik olgunun önemi üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise, giyim endüstrisinde tasarım süreci aşamaları ve süreci etkileyen konulara değinilerek rekabet faktörü olarak tasarım kavramının önemi vurgulanmıştır.

Textile and ready-made garment sector is one of the major sectors which are effected deeply from transformations in line with the process of globalization in Turkey and the world. Against the competitiveness changing with this process, small and medium sized enterprises (SME) has become important due to their flexible production and organization structure that can adopt this demand and market changes. In this research, when we examined the competitiveness of SMEs, which forms almost 90 % of Turkish Ready-Made Garment Sector, their problems and needs in entering foreign markets; it is founded that they do not give sufficient importance to concepts such as design, designer and design process as well as their advantages, and position these concepts in their organization structure accurately. Taking this as a starting point; the thesis, with the title chosen as Interaction and Transformation of Design Process in Turkish Ready-Made Garment Sector, has been examined under five sections. In the first section, the globalization concept to the extent its interaction with sector, consumer and designer has been examined and subjects such as Turkish Ready- Made Garment Sector's competitiveness, SMEs which determines our research field in particular and which are mostly family companies, their organization structures and their understanding of design which they need in order to compete in the foreign markets has been explained. In the second section, a more extensive introduction to design concept forming the base of our research study has been made and concentrated on the importance of esthetics in industry product design. In the third and last sections, issues forming the main part of selected subject such as design process phases in clothing sector and factors affecting the process have been examined in detail and the research has been finalized emphasizing the importance of design concept as a competition factor.
Keywords: Giysi Tasarımı; Giysi ve aksesuvarlar; Hazır Giyim; İmalat; Tekstil Endüstrisi