İbn Aşur’un Et-Tahrir Ve’t-Tenvir isimli tefsirinde İlmi İ’Caz ile ilgili görüşleri - İncel, Saim (My University, 2010)
Bu tezimizde Tunus’ta 1879–1973 yılları arasında yaşamış Müfessir Tâhir b. Âşûr’un, et-Tahrîr ve’t-Tenvîr isimli tefsirinde Kur’ân’ın ilmî i’câzı hakkındaki yorumlarını ele aldık. Tâhir b. Âşûr, tefsirinde; Kur’ân’ın ilmî i’câzından saydığı âyetleri; tarih, astronomi, tabiat, tıp, sosyoloji gibi ilimlerin ışığında tefsir etmekte; Kur’ân’ın, kendi iç dinamikleri olan fesahat, belağat, beyan, ve üslubu ile mu’cize olmasının yanında, bilimsel hakikatler içermesiyle sebebiyle ilmî açıdan da mu’cize olduğunu iddia etmektedir. Kur’ân’ın fennî ve sosyal ilimler içermesinin, bilimsel konulara değinmesinin, tarihten ve gelecekten haberler vermesinin ve bunların bilimsel verilerle doğrulanmış olmasının Kur’ân’ın ilmî i’câzı neticesi olduğunu ileri sürmektedir. Özellikle Kur’ân’daki bazı müteşâbih âyetlerin onun ilmî i’câzı gereği var olduğunu, ilimlerin inkişaf etmesiyle bu âyetlerin muhkem hale geleceğini savunmaktadır. We dealt in this thesis with the interpretations of Tahir İbn Aşur which is one of the commentators who lived in Tunus between 1879-1973. Tahir B. Aşur, in his Tafsir al-Tahrir wa al-Tanvir, interprets the verses which is related to the idea of inimitability of The Quran in the light of sciences like History, Astronomy, Nature, Medicine, Sociology and so on. He argues that while The Quran is unique with regard to his elequence, oratory and rhetoric, it is unique as well in terms of scientific realities. Acording to him, the fact that The Quran includes lots of issues related to humanities, social sciences and natural sciences and its giving knowledge about the past and future is very important in turms of the idea of inimitability. Because whenever all of these informations, which is mentioned in The Quran, have being verificated by the related sciences, this means that The Quran is inimitable as well in terms of scientific truths. He also argues that The Quran includes some Mutashabih Verses because of his inimitability and in some point in the history these verces will be understood and than will be regarded as Muhkams.
Keywords: İslam Dini; Tefsir