İkircikli hayatlar ve dramatürjik teori bağlamında lucıfer dizisi incelemesi - DEMİRCİ, ESRA (My University, 2021)
Toplumların sahip olduğu normlar insanların maske kullanmasına neden olmaktadır. Topluluk tarafından dışlanmamak için bireyler, grupların kendilerine atfettiği rollere göre yaşamaktadır. Birey, içinde bulunduğu topluluğun kurallarına uygun davranış geliştirmezse, grubun dışına itileceğini, yalnız kalacağını ve soyutlanacağını bildiği için kendisine atfedilen rol dışına çıkma eğilimi gösterememektedir. Birey sahne önünde, rolünü icra eden sanatçı gibidir. Bireyin, benliğini sunma eylemini gerçekleştirirken sahneye duyduğu ihtiyaç, ona atfedilen rolü aktarırken özenli davranmasını sağlamaktadır. Erving Goffman’a göre; birey topluluğun merkezindedir ve topluluğu anlatırken tiyatro terimlerini kullanmaktadır. Rollerini topluluğa sunarken taktığı maske, bireyin olmak istediği kişiliği de yansıtmaktadır. O rolü icra ettiği sürece, gerçekmiş gibi yaşamaya devam etmektedir. Bireyler gerçek benlikleri ile rolleri arasında karmaşa yaşamamak ve toplumda kabul görebilmek için kendilerine atfedilen rollerine uygun yaşamak zorunda kalmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın araştırma evrenini Lucifer dizisinin ilk sezonu oluşturmaktadır. Dizinin protagonisti, teolojik simge olan Lucifer’dir. Lucifer cennetten kovulmuş, düşmüştür. Gerçek yüzünü kullanamamakta, takındığı maskesi ile yaşamaktadır. Dünyada insan suretinde yaşamak zorunda kalmıştır. Gerçek sureti insanlar tarafından görüldüğünde, toplumda kabul görmesi mümkün olmayacağı için karanlık yönünü sahne arkasına saklamaktadır.
Keywords: Lucifer; dramaturjik teori; Erving Goffman; sosyal psikoloji; benlik sunumu