AB-Türkiye ilişkisinde dijital diplomasinin rolü - Metecan, Makbule Dilagah (My University, 2024)
Üyelik gündemiyle çevrelenen AB-Türkiye ilişkisi son yıllarda oldukça olumsuz seyretmektedir. Türkiye’nin uzun vadeli hedefi üyelik olsa da kısa vadeli hedefleri Ankara Anlaşması’nın güncellenmesi, gümrük birliğinin güçlendirilmesi ve vize serbestisinin sağlanmasıdır. Bu hedeflere ulaşabilmek için sağlam ve sürdürülebilir alternatif iletişim kanallarına ihtiyaç vardır. Bu tez, dijital diplomasinin AB-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesindeki kritik bir role sahip olduğunu ve bu görevi üstlenebileceğini iddia etmektedir. Çalışmanın motivasyonu dijital diplomasinin AB-Türkiye ilişkisine yeni bir soluk getirilebileceğini ortaya koymaktır. Çalışmanın konu alınma nedeni ise dijital diplomasiye başvuran AB’nin küresel lider olma ve aday ülkelerle işbirliğini güçlendirme amacında olması, Türkiye’nin ise dijital diplomaside öne çıkan bir aktör olma hedefinde olmasıdır. Çalışmada “Dijital diplomasi, AB-Türkiye ilişkisinde alternatif bir iletişim kanalı olarak kısa ve uzun vadeli hedeflerin gerçekleşmesine katkı sağlar mı?” sorusuna cevap aranmaktadır. Bu çalışma, dijital diplomasinin AB-Türkiye ilişkisinde giderek artan önemine dikkat çekmekte ve gelecekte stratejik ortaklıkların geliştirilmesine olumlu katkılar sağlayacağını öngörmektedir. Dijital diplomasi hem AB'nin hem de Türkiye'nin uluslararası arenada daha etkin bir şekilde temsil edilmesine ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacaktır. Araştırma, dijital diplomasi aracılığıyla daha sağlam ve işbirliğine dayalı bir AB-Türkiye ilişkisi için atılabilecek adımları ve bu konuda dijital diplomasinin potansiyelini ortaya koyarak önemli bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır.

The EU-Turkey relationship, framed by the membership agenda, has been quite negative in recent years. While Turkey's long-term goal is membership, its short-term objectives include updating the Ankara Agreement, strengthening the customs union, and achieving visa liberalization. To achieve these goals, solid and sustainable alternative communication channels are needed. This thesis argues that digital diplomacy is critical in developing EU- Türkiye relations. The motivation of the study is to demonstrate that digital diplomacy can provide fresh perspective into the EU-Turkey relationship. The reason for this study is that the EU aims to become a global leader and strengthen its cooperation with candidate countries, while Turkey aims to become a prominent actor in digital diplomacy. The study seeks to answer the question ‘Will digital diplomacy contribute to the realisation of short and long-term goals as an alternative communication channel in EU-Turkey relations?’. This study highlights the increasing importance of digital diplomacy in EU- Türkiye relations and foresees that it will contribute positively to developing strategic partnerships in the future. Digital diplomacy will help the EU and Türkiye be more effectively represented internationally and achieve their goals. This research aims to provide an essential perspective by outlining the steps that can be taken for a more robust and cooperative EU- Türkiye relationship through digital diplomacy and demonstrating its potential in this regard.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği Ülkeleri; Dış ilişkiler; Digital Diplomacy; Digitalization; Dijital Diplomasi; Dijitalleşme; Diplomacy; Diplomasi; European Union; European Union countries; Foreign relations; İlişkiler; Kamu Diplomasisi; Public Diplomacy; Relations; Turkey; Turkish Foreign Policy; Türk Dış Politikası Diplomacy; Türkiye; Twitter Diplomacy; Twitter Diplomasisi